BOL U GRUDNOJ KIČMI Duže sedenje, težak fizički posao i manjak fizičke aktivnosti izazivaju problem

Piše: Olivera Popović, visokostrukovni fizioterapet, "Master Physical" | Žena 08.02.2022 14:55

Jedan od problema sa kojim se susreću mnogi od nas jeste bol u vratnom i grudnom delu kičme.

Foto: Shutterstock

S ovakvom vrstom bola najčešće se susreću oni koji se bave nekim kancelarijskim poslom i koji dugo vremena provode sedeći za računarom, kažu u Centru za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i fitnes "Master Physical".

SIMPTOMI KOJI UKAZUJU NA PROBLEM

Većina se uglavnom žali na vrat ili donji deo leđa. Međutim, ima i onih koji problem osećaju u srednjem delu leđa i između lopatica. Pacijenti simptome opisuju kao napetost u grudnom delu, ukočenost kao da ih je nešto steglo.

Bol je uglavnom prouzrokovan mišićnom napetošću, naprezanjem mišića duž kičmenog stuba, ramenog pojasa i mišića između lopatica zbog lošeg držanja tela preopterećenje ili pada.

Međutim, drugi uzroci mogu biti iritacija na jednom od fasetnih zglobova na leđima, slomljeno rebro ili čak hernija diska na torakalnoj kičmi. Dakle, ako osećate utrnulost ili peckanje u leđima ili duž ruke, probadanje i teskobu u grudima, simptome koji zrače kada kašljete ili kijate, obratite se svom lekaru ili terapeutu.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

ŠTA SVE MOŽE BITI UZROK

Određene aktivnosti, navike, loše držanje, prinudni položaji mogu uzrokovati bol. Mnogi pribegavaju odmoru. Međutim odmor nije sam po sebi lek za prevazilaženje problema.

Ako se ne leče, bolovi u grudnoj kičmi mogu da izazovu ozbiljne posledice kako u radu pluća, tako i radu unutrašnjih organa.

Pogrbljeni položaj utiče na disanje, pluća, funkciju rada srca i poziciju dijafragme, čime negativno utiče i na unutrašnje organe.

Zato je važna grudna kičma, a uzroci bolova i krivog položaja tela jesu telefoni, loše prilagođene visine, pozicije stolica, kreveta itd.

Pozicija kada smo naslonjeni na stolicu opušta mišiće, ali u tom trenutku oni atrofiraju. Zato su za ispravan stav važni trbušnjaci i mišići koje koristimo za hodanje.

Kada je u pitanju lumbalni deo kičme, žene imaju više problema jer one najčešće sede s prekrštenim nogama.

Morate da radite na tom problem. Izbegavati ili smanjiti aktivnosti koje dobrinose bolu, a drugo ali ne manje važno – bitne su odgovarajuće vežbe. Pravi pokreti pomažu u ublažavanju bolova, rešavanju problema, prevenciji.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

KAKO DA SPREČITE BOL

1. Fizikalne procedure - fizikalna terapija smanjuje bol, ublažava tegobe, relaksira, opušta muskulaturu, poboljšava cirkulaciju u napetim, zgrčenim mišićima. Takođe priprema tkivo za istezanje i vežbe.

2. Ciljane vežbe:

- relaksacije

- istezanja napete i skraćene muskulature

- jačanja oslabljene muskulature

- za pravilno držanje trupa i pravilnu posturu

- mobilizacija kičmenih pršljenova s akcentom na grudni (torakalni) deo leđa.

3. Masaža leđa.

4. Izbegavanje i promena svakodnevnih navika i aktivnosti koje doprinose povećanju bola i napetosti.

Expand player
Pogledajte više