LJUDI KOJI DUGO ŽIVE OVAKO ČUVAJU CREVA Šest ključnih navika u ishrani stogodišnjaka
Zdravlje creva utiče na mentalno i fizičko zdravlje, zbog toga je važno obratiti posebnu pažnju na navike koje utiču na sistem organa za varenje. Postoji snažna veza između zdravlja creva i dugovečnosti - to je istraživao i pisac Den Bitner i objavio u svojoj "Izazov plavih zona".
Bitner je poznato po tome što je putovao širom sveta i odredio 5 regiona na kojiam ljudi žive preko 100 godina, to su mesta dobrog zdravlja koje je nazvao "Plave zone" - Okinava (Japan), Sardinija (Italija), Poluostrvo Nikoja (Kostarika), Ikarija (Grčka), Lma Linda (Kalifornija)...
Iako Plave zone obuhvataju čitav svet, postoje neke navike u ishrani i životnom stilu koje su svima zajedničke - uključujući nekoliko koje direktno utiču na creva. Evo o kojih 6 navika je reč:
1. Jedite više integralnih žitarica, orašastih plodova, povrća, pasulja i svežeg voća
Ove namirnice su bogate vlaknima, a stručnjaci ističu da vlakna hrane mikrobe u crevima i održavaju zdravu crevnu mikrofloru. Navedenih pet namirnica često se koriste u Plavim zonama, iako ih svaki region priprema drugačije. Bitner posebno ističe pasulj - "Ako jedete oko šolju pasulja dnevno, verovatno je vredno dodatnih četiri godine očekivanog životnog veka. Osim vlakana, ova biljna hrana je takođe odličan izvor drugih hranljivih materija koje podržavaju dugovečnost, kao što su antioksidanti koji su povezani sa sprečavanjem hroničnih upala."
2. Redovno čistite zube koncem
"Bakterije povezane sa lošim oralnim zdravljem mogu izazvati upalu u celom sistemu, što je koren svih bolesti povezanih sa starenjem", ističe Bitner. Iso to pokazuju i istraživanja naučnika. Studija objavljena u časopisu "Alchajmerova bolest i demencija" pronašla je vezu između štetnih bakterija u ustima i Alchajmerove bolesti, vezu koja ukazuje na upalu širom tela. Loše oralno zdravlje je takođe naučno povezano sa kardiovaskularnim bolestima. Stručnjaci napominju da ono što se dešava u našim ustima, događa se i našim crevima i celom organizmu.
3. Jedite više fermentisanu hranu
Bitner je istakao da ljudi u Plavim zonama često jedu fermentisanu hranu. "Na Ikariji je to jogurt; na Sardiniji zaleđeno ovčje mleko; a na Okinavi su tofu i miso pasta," objašnjava Bitner. Fermentisana hrana povećava količinu dobrih bakterija u crevima, što pomaže u sprečavanju hroničnih upala . Neke fermentisane namirnice koje Bitner preporučuje i koje su nam lako dostupne jesu kiseli kupus, jogurt i tempeh .
4. Jedite hranu bogatu polifenolima
Polifenoli su aktivna jedinjenja koja pomažu u zaštiti tela od štetnih slobodnih radikala, uključujući UV zrake, zračenje i neke patogene. Za ljude u Plavim zonama to su kafu, bobičasto voće, orašasti plodovi, spanać i tamna čokolada.
5. Začinite hranu belim lukom, kurkumom i đumbirom
Postoji mnogo antiinflamatornih biljaka koje su povezane sa dugovečnošću , ali Bitner posebno ističe ove koje smo naveli jer pomažu u oslobađanju tela od štetnih bakterija. "Beli luk se bori protiv svih vrsta infekcija — gljivičnih, bakterijskih, parazitskih i virusnih — reguliše šećer u krvi, snižava krvni pritisak i snižava holester...", rekla je naturopata Ariana Luci. Đumbir i kurkuma su postali zlatni standard kada je u pitanju sprečavanje upale pomoću biljaka. Redovno konzumiranje ovih začina u obrocima može značajno uticati na zdravlje creva.
6. Ograničite veštačke zaslađivače.
Ljudi iz Plavih zona najčešće izbegavaju da jedu šećer. Ne zamenjuju ga ni hemijskim zamenama za šećer. "Med je njihov omiljeni zaslađivač", ističe Bitner. Med je najbolja alternativa šećeru jer ima antibakterijski, antimikrobni efekat i bogat je antioksidansima. S druge strane, šećer je direktno povezan sa ubijanjem dobrih bakterija u crevima .
Ne morate živeti u Plavoj zoni da biste primenili ove savete za zdravlje creva. Povećanje unosa celih žitarica, povrća, voća, orašastih plodova, pasulja i fermentisane hrane je nešto što možete učiniti bez obzira u kom delu sveta živite, kao što je i korišćenje meda umesto šećera i kvalitetna higijena zuba. Unesite ove male navike u ishranu i vremenom ćete znati da je vredelo.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)