Riznica zdravlja: Mokri bademi su pravo čudo za organizam
Dobro je da ih jedete sirove, ali je još bolje da ih ostavite da odstoje 24 sata u vodi jer će na taj način organizam bolje upiti sve vitamine i minerale. Uz to će stimulisati enzime i pospešiti probavu. „Mokri“ bademi imaju više vitamina B i enzima lipaze od suvih.
Zahvaljujući vitaminu E, vlaknima i folnoj kiselini, „mokri“ bademi poboljšavaju rad probave, pomažu kod dijabetesa, problema s kožom i hroničnih bolesti, poput srčanih smetnji i reumatoidnog artritisa.
Badem je odličan saveznik u borbi sa kilogramima jer njegova vlakna smanjuju osećaj gladi, a time i unos kalorija.
Samo nemojte konzumirati više od 4 do 5 badema.
Postoje dve načina za pripremu „mokrih badema“. Možete po četiri badema da ostavite u dve čaše vode i nakon 24 sata da ih naizmenično konzumirate.
Ali postoji još jedan način pripreme.
Oko 250 grama badema stavite u posudu ili lonac i prelijte toplom vodom. Nakon 12 sati iscedite vodu i dodajte u bademe dve kašike soli. Zatim ponovo posudu napunite toplom vodom i ostavite bademe u njoj još 12 sati.
Nakon 24 sata lako ćete skinuti smeđu ljusku, ako se već nije sama odvojila. Tako ćete smanjiti količinu kiseline koja se nalazi u ljusci orašastih plodova.
„Mokre“ bademe možete koristiti sedam dana. Neće izgubiti nikakve nutritivne vrednosti.
Zdravstvene prednosti
- Smanjuje nivo holesterola – bademi su, zbog obilja vitamina i minerala, najdelotvorniji u smanjivanju lošeg holesterola
- Srce – odličan su izvor antioksidanasa, magnezijuma, bakra, kalijuma i drugim vitamina i minerala koji čuvaju srce i krvne sudove
- Mozak – vitamin E poboljšava pamćenje i usporava starenje mozga
- Probava – svakodnevno konzumiranje pospešuje rad creva zbog vlakana
- Zdrava kosa – magnezijum i cink stimulišu rast kose, a vitamin B daje kosi sjaj
- Bore – bademi sadrže mangan koji pomaže proizvodnju kolagena, a vitamin E umanjuje znake starenja
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)