HRONIČNO STE UMORNI? 3 signala da ste zreli za psihoterapiju
Foto: Shutterstock

Ponekad su znakovi da je razgovor sa stručnom osobom potreban manje upadljivi, kaže dr Erin Berman, klinički psiholog Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje u američkoj državi Merilend.

1. Bolešljivi ste

Mentalni i emotivni stres često imaju negativne posledice po fizičko zdravlje. Ako spavate mnogo više nego ranije ili ste odjednom počeli da patite od nesanice, to je signal da nešto nije u redu. Isto je i ako ste odjednom puni energije ili ste pak hronično umorni bez posebnog razloga. Ako ovi simptomi traju više od dve nedelje, obratite se stručnjaku za savet.

HRONIČNO STE UMORNI? 3 signala da ste zreli za psihoterapiju

Foto: Shutterstock

 

2. Ništa vam se ne radi

Ukoliko zbog tuge ili nervoze ne možete da završavate svakodnevne obaveze, to je znak da vam je potrebna pomoć da se izborite sa problemom. U redu je kada se nekoliko dana ne osećate dobro, ali bi trebalo i pored toga uobičajeno da funkcionišete na poslu i kada je reč o obavezama prema kući i deci. Raspoloženje bi trebalo da vam popravi vreme sa porodicom i decom, druženje s prijateljima, vežbanje. Ako to nije slučaj, potražite pomoć terapeuta.

3. Hronično ste pod stresom

Često ljudi imaju potrebu da razgovaraju sa terapeutom posle traumatičnih događaja, kao što su teška bolest, razvod, gubitak bliske osobe. Ali mnogim ljudima je potreban stručni savet kako bi se izborili sa stresom zbog posla, braka, dece i uspešno obavljali svoje obaveze u ovim oblastima života.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading