"Sve što ima žutu boju jedite za doručak!" Doktor Perišić otkriva šta prvo treba uzeti na prazan stomak

alo.rs/S.Ć. | Žena 22.02.2022 13:26

Ne treba žuriti i sjuriti hranu u želudac, već dozvoliti da ta pljuvačka obloži usnu duplju

Printscreen

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić gostovao je na u Jutarnjem programu gde je govorio o ishrani, kao i o tome sa kakvim namirnicama treba započeti dan.

"Hranu treba žvakati polako, tako se štitimo od bolesti! Pljuvačka je puna enzima, oblaže našu sluznicu. Ne treba žuriti i sjuriti hranu u želudac, već dozvoliti da ta pljuvačka obloži usnu duplju. Sprečava infekciju ešerihijom, streptokokom, moramo da dozvolimo da se izluči dovoljno pljuvačke i spreči lepljenje mikroba. Žvakanje i gutanje treba da bude usporeno, nemojte samo da uživate u ukusu hrane već se zaštitite od infekcije", rekao je on.

Pošto je sada hladnije vreme, on objašnjava šta je najbolje da jedemo za doručak.

"Ja bih rekao ovako, početi doručak jednim antiupalnim koktelom voća! Sve što ima žutu boju jedite za doručak! Tu su antioksidansi koji povećavaju odbranu od infekcije. Grejpfrut, pomorandža i ananas su tu ključni. Na prazan stomak ih uzmite, da bi se bolje apsorbovalo", rekao je on.

 

Expand player
Pogledajte više