JEDITE I KADA PROĐE ROK Neku hranu možete da konzumirate i kada joj istekne datum upotrebe, čak i nekoliko meseci!
Postoje neke namirnice koje se mogu koristiti i posle datuma koji je naznačen na njima.
Mleko i jogurt
Bezbedno je za upotrebu nedelju dana posle isteka roka trajanja ako ste ga čuvali dobro zatvorenog, u frižideru. Čak i ono koje dobije kiselkast ukus možete da upotrebite za pripremu kolača i jela umesto jogurta. Kod dugotrajnog mleka koje je pasterizovano već su uništene sve patogene bakterije. Jogurt možete da pijete do dve nedelje od isteka roka ukoliko ne promeni miris i ukus.
Jaja
Kupili ste više jaja jer su bila na akciji, ali ih niste potrošili do isteka roka upotrebe koji piše na kutiji? Ne brinite. Ukoliko ih čuvate u frižideru, mogu da stoje tri do pet nedelja. Ipak, pre upotrebe jaje polomite i proverite njegovu boju i miris. Kada je pokvareno, ono smrdi, može da se malo zgusne i promeni boju.
Kačkavalj i tvrdi sirevi
U zavisnosti od vrste tvrdog sira, mogu da traju do šest nedelja ako ih čuvate u frižideru, bez obzira na to ako je pakovanje otvoreno. Parmezan možete da jedete 3-6 nedelja posle roka trajanja naznačenog na pakovanju, čedar tri-četiri nedelje, edamer i gaudu do dve nedelje posle tog datuma. Kačkavalj treba čuvati u zatvorenoj posudi sa poklopcem koji dihtuje. Ili ga zamrznite.
Žitarice
Otvorena kesa sa žitaricama može da se koristi četiri do šest meseci posle roka upotrebe koji na njoj piše. Ne brinite, neće vam se ništa desiti. Lako ćete prepoznati pokvaren musli ili ovsene pahuljice. Kada se žitarice pokvare, one promene miris, pojave se moljci u pakovanju ili se ubuđaju.
Kečap i majonez
Otvorena boca kečapa može da se koristi do godinu dana ako je držite u frižideru. Ipak, to zavisi od kvaliteta kečapa. Ukoliko se pokvari, primetićete da je promenio ukus, dobio je tamniju boju ili se zgusnuo. Otvoren majonez može da se koristi dva-tri meseca posle isteka roka upotrebe ako stoji u frižideru.
Meso
Sveže meso može da stoji u frižideru pet dana od kada ga kupite, a ako ga do tada ne upotrebite, najbolje je da ga zamrznete. U zamrzivaču će ostati sveže mnogo duže, čak do godinu dana u zavisnosti od vrste mesa. Šnicle se mogu čuvati četiri do 12 meseci, mleveno meso tri -četiri meseca, kobasice mesec-dva, a živinsko meso devet do 12 meseci.
Med
Prirodan proces je da se med koji nije mešan sa drugim sirupima kristalizuje ili malo potamni. Važno je da ga čuvate u staklenoj tegli i da je dobro zatvorena. Ne obraćajte pažnju na rok trajanja koji je naznačen na etiketi.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (1)
to vi slobodno
23.02.2022 20:16
...kupujte i trošite pokvareno Ja neću.