"Grickam kafu i med"! Novak Đoković otkrio koja ishrana mu je pomogla da bude najbolji
Ja uzimam manuka med sa Novog Zelanda, ali su dobri i drugi tamni medovi
Novak Đoković odavno ne krije da je uz naporan trening ishrana njegov glavni adut. Upravo zato je Novak otkrio kako izgleda ishrana šampiona i kako mu je pomogla da bude najbolji.
Od ranog jutra unosim tečnost
– Mnogi od nas imaju jutarnje rituale, a moj je da od ranoj jutra unosim tečnost. Prvo što uradim kada ustanem je da popijem veliku čašu vode, ugrejanu na sobnoj temperaturi. Prošlo je osam sati, koliko sam otprilike spavao, a da u moje telo nisam uneo tečnost. Voda je ključna za proces oporavka tela. Međutim, izbegavam hladnu vodu. Kada se unese hladna voda, telo troši više energije da je ugreje i krv navire u digestivni sistem, a meni je krv neophodnija u mišićima. Uvek ujutro možete popiti i šolju čaja., rekao je Novak, kako piše portal Eat this, not that.
Jedem med
– Iznenadiće vas i druga stvar koju uradim čim ustanem: Pojedem dve kašike meda. Svakog dana. Ja uzimam manuka med sa Novog Zelanda, ali su dobri i drugi tamni medovi. Znam šta mislite sada: “Ali, med je šećer”! Da, jeste šećer! Ali vašem telu je neophodan šećer. U suštini, treba mu fruktoza. Takav šećer nalazi se u voću, nekom povrću, a naročito u medu. Med je mnogo zdraviji od čokolade ili energetskih pića. Istina je, čokolada će vam dati “Vau” efekat, ali mom telu ne treba “Vau” efekat jer će kroz 30 minuta sva ta energija biti izgubljena, a meni treba da traje ceo dan.
Napravim moćnu činiju doručka
– Posle istezanja i laganih vežbi spreman sam za doručak. Najčešće sebi napravim moćnu činiju doručka koja uglavnom sadrži: musli bez glutena, punu šaku oraha, lešnika i kikirikija, ulje od bundeve, iseckano voće – najčešće banane, mala kašika kokosvog ulja i mleko.
Pojedem čak i tost
– Činija svih nabrojanih sastojaka mi je obično dovoljna za doručak. Ukoliko mislim da mi nije dovoljno, a ponekad se i to desi, sačekam oko 20 minuta da budem siguran da li sam još gladan. Ako jesam, onda uzmem tost hleb bez glutena i na njega stavim tunu ili avokado, koji naročito volim.
Spakujem ručak koji nosim sa sobom
– Tipičan moj ručak je pasta bez glutena sa povrćem. Paprike, sveži paradajz, đumbir, brokoli, grašak, šargarepa… Kombinujem razna povrća sa pastom preko koje sipam maslinovo ulje i malo soli. U suštini, kada igram meč neophodno mi je što više proteina, ali meni je pasta sasvim dovoljna, baš sve što mi treba.
Nastavljam da pijem tečnost
– Tokom treninga uvek kod sebe imam dve boce energetskih pića, ali ne bilo kojih, već samo ona koja sadrže fruktozu. Nisu mnogo teška za stomak, a pomažu mi da se osvežim. Ono što tražim da energetsko piće ima su: elektroliti, cink, megnezijum, kalcijum, selen i vitamin C. Magnezijum i kalcijum su naročito bitni za srce i mišiće. Posle vežbanja uzmem organsko-proteinski šejk.
Grickam kafu i med
– Pre meča, kada želim da baš budem spreman i “zagrejan”, uzmem gel sa 25 miligrama kofeina koji grickam. Tokom meča jedem sušeno voće ili sveže banane. Uvek gledam da uz sebe imam i dve kašike meda koje uzmem po potrebi.