ISKORISTITE PRVI MASLAČAK I NAPRAVITE OVAJ STARI LEK Moćni sirup čisti krv i jetru od otrova, poboljšava varenje

alo.rs/S.Ć. | Žena 24.02.2022 16:09

Vekovima koristi u prirodnoj i narodnoj medicini, posebno za prolećnu detoksikaciju

Foto: Shutterstock

Maslačak je jedna od retkih lekovitih biljaka od koje se koriste svi delovi. A uglavnom je zaobilazimo, što je pogrešno.

Maslačak je izuzetno zdrava i hranljiva biljka koja se vekovima koristi u prirodnoj i narodnoj medicini. Sadrži vitamine C i A, bogata je organskom kiselinom i mineralima poput kalijuma, natrijuma i magnezijuma.

Biljka je savrena za prolećno čišćenje krvi i celog organizma, maslačak je kralj detoksikacije. Takođe, deluje i protivupalno, a u lekovite svrhe koriste se cvet, mladi listovi i koren.

Maslačak pospešuje rad bubrega, jetre i želuca. Takođe snižava nivo holesterola, leči kožne bolesti, čireve i ekceme.

Pre cvetanja maslačka, u rano proleće, možete iskoristiti izuzetno lekovite liske maslačka. Najčešće se koriste u salati, a mi vam donosimo recept za sirup koji je sjajan za detoksikaciju i smanjuje rizik od oboljenja.

Naberite pregršt svežih listova mladog maslačka na nezagađenom području, dobro ih isperite, pa stavite u sokovnik u miksajte. Ukoliko nemate sokovnik ili blender, listove možete samleti i u mašini za mlevenje mesa.

Kako bi ukus bio bolji, ali i sirup još zdraviji, dodajte jabuku koju ćete takođe miksati u blenderu, kao i sok od sveže ceđenog limuna.

Sirup od mladih listova maslačaka s euzima pre obroka jednom dnevno, jedna do dve kašike, a deluje tako što pročišćava organizam, reguliše varenje, poboljšava apetit, čuva organe od oštećenja. Može pomoći kod raznih stomačnih tegoba, a skladišti se u tegli koju treba držati zatvorenom na hladnom.

Od listova maslačka uvek možete napraviti salatu koja se savršeno slaže sa mesom ili jelima od povrća, a sveži listovi imaće izvanredan utivaj na organizam!

Expand player
Pogledajte više