Ako ovako jedete, želudac će vas boleti i od vode
Prženu ili pečenu hranu uvek treba jesti toplu. Ne vrelu, da se opečete, ali ni na sobnoj temperaturi, već prijatno toplu. Razlog za to je činjenica da se masti i ulje, kada su hladni, teže razgrađuju. Zato se javlja osećaj težine u želucu, pa čak i bol
Zbog jedne greške koju često pravimo u ishrani, kilogrami se gomilaju a pojavljuju se tegobe pri varenju pa čak i bol u želucu. A za sve to kriv je disbalans u temperaturi jela i pića, na koji kao da su svi "zaboravili".
"Pre nekih 35 godina, kada su mediji počeli da 'kontrolišu' šta i kako jedemo, prvi put su se pojavile dijete koje su uzimale u obzir temperaturu hrane koju jedemo. To su bile takozvane hladne dijete koje su propagirali i fotomodeli, glumci... Trebalo je da bude očigledno da ćemo izgubiti višak kilograma tako što će telo trošiti dodatnu energiju da tu hranu zagreje", rekla je nutricionistkinja i dijetetičarka Jasna Vujičić.
Ali, sve što takvom ishranom možemo da dobijemo je disbioza, odnosno nimalo naivan problem s varenjem. Telo nije robot pa da primenjuje ovako jednostavnu logiku, i konzumiranje hrane pogrešne temperature, kombinovane s pićem koje takođe nije adekvatno, recept je za katastrofu u želucu.
"Prženu ili pečenu hranu uvek treba jesti toplu. Ne vrelu, da se opečete, ali ni na sobnoj temperaturi, već prijatno toplu. Razlog za to je činjenica da se masti i ulje, kada su hladni, teže razgrađuju. Zato se javlja osećaj težine u želucu, pa čak i bol", rekla je ona.
Kuvanu hranu možete jesti toplu, a to ne važi samo za povrće i voće koje se inače jede sirovo. Primer su i salate, koje ne treba jesti "ledene" iz frižidera već ih ostaviti petnaestak minuta da se približe sobnoj temperaturi.
Velika je zamka i piti hladno piće uz masniju, toplu hranu, a nutricionistkinja je objasnila i zašto. Ovu grešku najčešće ćete napraviti sa pivom ili gaziranim pićima, ali nije retkost ni sa vodom ako volite da je pijete hladnu!
"Izrazito hladni napici će rashladiti masnoću u želucu iz unete hrane, pa će se ona opet teže variti. Još sredinom 20. veka ljudi su znali da je loše kombinovati hladno piće i vruću hranu, jer ovakva kombinacija usporava i vreme reakcije tela na sitost i povećava šansu da se prejedete", rekla je ona za "Politikin" dodatak "Zdravlje u tanjiru".
To je scenario poznat iz mnogih restorana brze hrane, gde će vam uz "cvrčeći" pomfrit ili hamburger ponuditi i ledeno gazirano piće.
"Cilj je jasan, potrošićemo više novca nego što nam je hrane zaista potrebno jer se nismo zasitilki. Hladno piće usporiće impuls koji bi mozgu trebalo da da signal da je sit, što znači i višak kilograma", objasnila je ona.
BONUS VIDEO: