OD GORUŠICE DO KARCINOMA Ako ovo primetite tokom jela hitno se obratite se lekaru

alo.rs/S.Ć. | Žena 17.03.2022 10:26

Važno je da pratite da li su vam se promenile potrebe u ishrani koje traju

Foto: printscreen/facebook

Kancer može izazvati niz simtpoma, uključujući i one koji se odražavaju na apetit. Ako primetite promene, važno je da što pre zakažete lekarski pregled.

Promene u apetitu mogu biti posledica niza drugih stanja, mada britanska dobrotvorna organizacija za istraživanje raka "Cancer Research UK" savetuje da uvek idete kod svog lekara opšte prakse ako ste zabrinuti zbog simptoma ili promena na vašem telu.

"Trebalo bi da se obratite svom lekaru ako primetite promenu koja nije vama svojstvena ili ako imate bilo koje moguće znake i simptome raka. Simptom možda nije posledica raka. Ali ako jeste, što se ranije otkrije, veće su šanse za uspešno lečenje" kažu lekari iz organizacije i ističu da promene koje se tiču ishrane mogu da budu alarmantne.

"Razgovarajte sa svojim lekarom ako imate poteškoća sa gutanjem koji ne prolazi. Normalno je da ponekad osetite blagu nelagodnost ili bol nakon što pojedete veliki, masni ili začinjeni obrok, ali ako imate gorušicu, refluks kiseline ili probavne smetnje, ili se tokom ili nakon jela jave jaki bolovi posetite lekara", tvrde iz organizacije 

"Ljudi koji imaju rak mogu imati različite potrebe u ishrani. Neki ljudi se osećaju dobro i mogu normalno da jedu, dok drugi nemaju apetit i gube na težini. Važno je da pratite da li su vam se promenile potrebe u ishrani koje traju", tvrde iz organizacije "Cancer Research UK.

"Gorušica ili refluks se definiše kao osećaj pečenja ili žarenja iza grudne kosti, na spoju između rebara, koji izaziva pojava želudačnog sadržaja, odnosno želudačne kiseline u završnom delu jednjaka. Na taj način, aktiviraju se receptori koji se nalaze u jednjaku, signalizirajući mozgu da se pH vrednost značajno promenila, što osoba doživljava kao simptom gorušice. Ako stanje koje nastaje kada refluks želudačnog sadržaja u jednjak uzrokuje zabrinjavajuće simptome i/ili komplikacije onda se to naziva gastroezofagealna refluksna bolest", kaže dr Aleksandr P. Simić, specijalista digestivne hirurgije.

Uzrok vraćanja želudačnog sadržaja u jednjak najčešće je ili postojanje želudačne kile ili slabost donjeg stezača jednjaka, mišića koji se nalazi na spoju želuca i jednjaka i utiče na sprečavanje refluksa ili vraćanja želudačnog sadržaja.

Osim toga, gorušicu može uzrokovati i usporeno, odnosno otežano pražnjenje želuca, jer se u tom slučaju hrana koja se unese, umesto da ide u dvanaestopalačno crevo, zadržava duže u želucu. Kad osoba legne, sadržaj želuca vraća se u jednjak i - eto gorušice.

"Što se tiče drugih faktora koji utiču na pojavu gorušice, na prvom mestu je preterana gojaznost ali i tip ishrane. Prekomerna gojaznost značajno pospešuje GERB jer povećava pritisak u trbuhu i slabi zaštitni mehanizam u završnom delu jednjaka. Osobe koje imaju višak kilograma jako često imaju gorušicu, i vrlo teško se leče.

Velike količine ljutog, masnog ili začinjenog jela značajno povećavaju sekreciju hlorovodonične kiseline u želucu. Dnevno se kod zdrave osobe luči oko litar i po želudačne kiseline, a uzimanjem te malo masnije, ljuće hrane, sekrecija se dodatno pojačava i želudačna kiselina se nađe na pogrešnom mestu, odnosno u jednjaku", objašnjava dr Simić.

Expand player
Pogledajte više