BUKVALNO "DIŽE IZ MRTVIH" Travar Antonijević otkrio univerzalan lek koji obnavlja krv i pluća i vraća snagu nakon preležane bolesti
Deluje protiv bakterija i gljivica, pomaže kod bolesti želuca, smanjuje upale, snažan je antioksidans, pomaže kod depresije, reguliše probavu, izbacuje višak vode iz organizma, primenjuje se u lečenju bolesti disajnih organa, jača imunitet, pomaže kod hemoroida i šećerne bolest
Malo je lekovitih biljka koje u našem narodu uživaju toliko poverenje kao iva. Ova biljčica sa planinskih livada i kamenjara koristi se kad god je potrebno povratiti snagu nekom iscrpljenom rekonvalescentu.
"Deluje protiv bakterija i gljivica, pomaže kod bolesti želuca, smanjuje upale, snažan je antioksidans, pomaže kod depresije, reguliše probavu, izbacuje višak vode iz organizma, primenjuje se u lečenju bolesti disajnih organa, jača imunitet, pomaže kod hemoroida i šećerne bolest", objašnjava naš čuveni travar Momčilo Antonijević.
Trava Iva vrlo je lekovita biljka koja raste u planinskim krajevima širom svijeta. Pepoznatljiva je po grmovima s bledo žućkastim cvetićima na vrhovima grančica. Stabljike su pretežno uzdignute i delomično drvenaste.
Listovi su bez peteljke, dlakavi samo s naličja, zeleni i sivo-beličaste boje. U narodnoj medicini koristi se za liječenje mnogobrojnih bolesti, prije svega probavnih i disajnih organa, pa čak i kod tuberkuloze.
Foto: Shutterstock
Sadrži tanin, metanol, petrolejski eter, kloroform, 1-butanol zbog čega je i lekari često preporučuju za jačanje imuniteta, a odličan je izbor za ljude koji su izloženi jakom stresu. Koja god bolest vas muči, pokušajte lečenje travom ivom jer je ona – univerzalni lek. Deluje protiv bakterija i gljivica, pomaže kod bolesti želuca, smanjuje upale, snažan je antioksidans, pomaže kod depresije, reguliše probavu, izbacuje višak vode iz organizma, primenjuje se u lečenju bolesti disajnih organa, jača imunitet, pomaže kod hemoroida i šećerne bolest.
Momčilo Antonijević podelio je sa nama nekoliko recepata kako bi moć trave ive mogli maksimalno iskoristiti u lečenju:
Čaj za jačanje organizma
Sastojci:
100 g trave iva (Teucrium montanum)
100 g matičnjaka (Melissa officinalis)
100 g hajdučice (Achilea millefolium)
100 g majčine dušice (Thymus serpyllum)
Priprema: Sve biljke pomešati, pa jednu supenu kašiku smeše preliti šoljom ključale vode, promešati poklopiti i ostaviti da stoji 20 minuta. Procediti i nezaslađeno popiti pola sata pre jela. Piti tri šolje na dan.
Čaj za brži oporavak kod upale pluća
Sastojci:
100 g trave iva (Teucrium montanum)
100 g omana (Inula helenium)
100 g očajnice (Marrubium vulgare)
Priprema: Sve biljke pomešati, pa tri supene kašike smeše preliti sa 750 ml ključale vode, promešati poklopiti i ostaviti da stoji 30 minuta. Procediti i nezaslađeno piti u toku dana u mnjim gutljajima.
Biljna mešavina za normalizaciju rada jetre
Sastojci:
20 g trave iva (Teucrium montanum)
20 g gujine trave (Silybum marianum)
20 g maslačka (Taraxacum officinale)
Priprema: Sve biljke samleti u blenderu, čuvati u dobro zatvorenoj tegli na tamnom mestu. Svakog dana uzimati po jednu kafenu kašičicu praha sa malo vode ili čaja od nane, tri puta na dan, pola sata pre jela. Kura traje mesec dana (kada se smeša potroši samleti novu).
Gorka travarica za lečenje organa za varenje
Sastojci:
20 g trave iva (Teucrium montanum)
10 g lincure (Gentiana lutea)
10 g podubice (Teucrium chamaedrys)
10 g iđirota (Acorus calamus)
Priprema: Biljke staviti u čistu, suvu flašu ili teglu. Preliti litrom jake voćne rakije prepečenice. Dobro zatvoriti i ostaviti na tamnom i hladnom mestu 12 dana uz češće mućkanje. Procediti i piti po jednu čašicu pre jela.
Foto: Shutterstock
Prah za jačanje imuniteta
Sameljite u mlinu za kafu po 10 g trave ive (Teucrium montanum) i kičice (Erythrea centaurium). Prah čuvajte u čistoj i suvoj tegli. Uzimajte po pola kafene kašičice tri puta na dan sa malo vode ili čaja pol sata pre jela.
Vino protiv malaksalosti
Sa litrom kvalitetnog crnog vina prelijte 100 g trave ive (Teucrium montanum). Ostavite da stoji na tamnom i hladnom mestu 12 dana. Procedite i pijte po jednu rakijsku čašicu pola sata pre jela.
BONUS VIDEO