KAD STRADAJU CREVA, BOLESTI POČNU DA SE NIŽU Zaustavite trovanje krvi i oporavite organe za varenje sa ove tri biljke

ALO.RS/S.Ć. | Žena 18.03.2022 10:45

Naučnici su otkrili da je uzrok najvećeg broja bolesti koje se povezuju sa sluzokožom creva

Foto: Shutterstock

Kako obnoviti crevnu floru za nedelju dana? Kako da se povrati ravnoteža crevne flore? Koje tri biljke koje mogu da poboljšaju mikrobiom?

Procenjuje se da 60 do 80% našeg imunog sistema zavisi od prijateljskih ili probiotičkih bakterija! Apsorpcija nutrijenata iz hrane u organizam dolazi u trenutku kada hrana prolazi kroz tanko i debelo crevo, što je izuzetno složen proces, ali detaljno ispitan i pomaže nam da shvatimo kako da digestivni trakt očuvamo zdravim.

Kako bi se hranljive materije apsorbovale iz creva, odnosno ako želimo da u krvotok uđu sve dobre stvari, a blokiraju se toksini, ćelije sluzokože creva moraju da budu u savršenom stanju. Ukoliko u sluzokoži postoji upala, sluzokoža postaje oštećena i velike su šanse da će, pored dobrih supstanci, u krvotoku završiti i bakterije. Zbog toga je važno da sluzokoža bude jaka i zdrava.

Opasnost od hiperpermeabilnosti (propustljivost creva)

Hiperpermeabilnost je proces zbog kojeg supstance koje još nisu "filtrirane" kroz sluzokožu, završe u telu i tako nastaju bolesti. Kada ih imuni sistem detektuje, on aktivira zapaljensku reakciju kako bi telo počelo da se bori protiv rizika ili pretnje od infekcije. Ako ovaj proces potraje dovoljno, dolazi do hroničnog zapaljenja.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Šta izaziva propustljivost creva?

Među uzrocima su intolerancija na određenu hranu, poput mlečnih proizvoda ili glutena, zatim alergije na određena pića, povrće, ribu i začine, kojih nismo ni svesni. Primećujemo da se osećamo lošije nakon što ih konzumiramo, ali nastavljamo da ih jedemo.

Sluzokožu creva mogu da oštete i različiti aditivi, konzervansi i prehrambene boje, kao i neki lekovi. Do hiperpermeabilnosti često vodi uzimanje lekova za gastritis u kombinaciji sa antibioticima i analgeticima, kao i hemioterapija.

Ne smemo da zanemarimo ni zdravlje crevne flore. Ako u crevima nema dovoljno probiotskih bakterija koje uništavaju šetne mikrobe i neutrališu kandidu, lako može doćo do hiperpermeabilnosti sluzokože.

Uz ova tri koraka možete da oporavite crevnu sluzokožu:

Enzimi za varenje

Niko od nas ne razmišlja o varenju sve dok se ne pojave problemi - nelagodnost, gasovi, upale, čak i sindrom nervoznih creva. Treba zapamtiti da proces varenja počinje još u trenutku kada smo izabrali hranu i stavili je u usta.

Da bismo zaštitili i ojačali crevnu sluzokožu, neophodno je da se oslobađa dovoljna količina enzima za varenje. Zahvaljujući njima, proces varenja završiće se brže i lakše, a sluzokoža će dobro odratiti svoj posao - izabraće prave nutrijente za apsorpciju, a štetne će blokirati i "poslati dalje" na izbacivanje.

Da biste osigurali dovoljno enzima za varenje, obavezno jedite:

- sirovo povrće: celer, brokoli, peršun;

- voće: papaja, ananas, kivi, grožđe;

- med.

Čišćenje sluzokože

Sloj štetnih bakterija koji se lepi za sluzokožu creva sprečava pravilnu apsorpciju hranljivih materija.

Da očistite sluzokožu, treba samo da pratite sledeće savete:

- Pijte dve litre vode dnevno;

- Jutro započnite čašom tople vode sa limunom;

- Jedite što više crvenog voća;

- Jedite žitarice celog zrna poput integralnog pirinča, pšenice, ovsa;

- Ubacite laneno seme u ishranu;

- Izbacite šećer, obojene proizvode, slatke napitke i nezdrave masti;

- Vežbajte svakog dana (šetnja, vožnja bicikla, plivanje).

Regeneracija sluzokože

U ishranu dodajte probiotike (kefir je odličan izbor). Dodajte i prebiotike, vrstu ugljenih hidrata koji u crevima ne može da se svari, ali ima sposobnost da selektivno menja crevnu floru i čini je jačom i zdravijom. Prebiotike možete pronaći u bananama, šparglama, belom luku, paradajzu, sočivu, artičokama, crnom luku i cikoriji.

Najvažniji savet

Pre nego što bilo koju namirnicu prinesete ustima, razmislite - da li je ona korisna za moje zdravlje?

Kad vas uhvati žudnja za nečim prepunim šećera ili zasićenih masti, prelepih drečavih boja, setite se da će se u vašim crevima sve to pretvoriti u toksine koji će se zalepiti za sluzokožu creva i sprečiti njen normalan rad.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Tri biljke pomažu da se obnovi crevna flora:

Najbolji probiotici su prirodni probiotici a ne kapsule probiotika. Da biste održali ravnotežu korisnih bakterija u odnosu na patogene i da crevna flora bude zdrava možete da koristite prirodna sredstva, biljke i začine, koje mogu da “razlikuju” i uklanjaju i uništavaju samo patogene bakterije. To pomaže da preostale, ili pomoću probiotičkih namirnica dodate, korisne bakterije rastu i učine sve što mogu da pomognu našem imunitetu i varenju.

1. Beli luk je izvrstan izbor. 

Nakon što pojedemo češanj belog luka, dolazi do niza metaboličkih zbivanja koja dovode do oslobađanja alicina u tankom crevu. Alicin ostavlja na miru korisne bakterije, dok patogene eliminiše. Dakle, treba jesti svež beli luk da bi se dobile dobrobiti od njega. Ukoliko vas beli luk baš i ne privlači, možete ga pojesti sa kašičicom prirodnog meda. Ajurvedski lekari u mnogim smesama koriste med kao prenosnik. Testovi su pokazali da svež beli luk deluje na patogene bakterije moćnije od penicilina i tetraciklina, a da ne uništava celokupnu crevnu floru.

2. Ulje nane se takođe koristi da eliminiše patogene bakterije a da ne naškodi korisnoj crevnoj flori.

Ono uništava patogene bakterije, uključujući E. coli. U medicini je poznato da ulje nane pomaže crevnu peristaltiku i ublažava sindrom nadražljivih creva.

3. Ulje origana: 

Bitan je njegov sastojak po imenu karvakrol. Ono je moćno antibakterijsko sredstvo koje ostavlja na miru korisne bakterije.

4. Aktivni ugalj takođe može da pomogne u smanjenju količine gasova i uspostavljanju ravnoteže crevne flore. Ipak, njega treba koristiti samo povremeno.

5. Drugi korak je uzimanje dodatnih probiotskih bakterija kako bi se odnos u crevima vratio u normalu.

BONUS VIDEO

Expand player
Pogledajte više