NAUČNO DOKAZANO Ovaj napitak reguliše krvni pritisak bolje od tableta, ali samo ako se ovako uzima
Procenjuje se da gotovo trećina odrasle populacije ima povišeni krvni pritisak, što znači da ti ljudi žive u velikom riziku od moždanog i srčanog udara, zastoja bubrega i smrti
Visoki krvni pritisak naziva se i tihim ubicom jer u početku nema simptoma, ali s vremenom dovodi do srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema.
Merenje pritiska je osnova u postavljanju dijagnoze i u praćenju učinka terapije. Idealno bi bilo da je pritisak ispod 140/90 mmHg. Sve veće od toga predstavlja hipertenziju koja zahteva lečenje.
Procenjuje se da gotovo trećina odrasle populacije ima povišeni krvni pritisak, što znači da ti ljudi žive u velikom riziku od moždanog i srčanog udara, zastoja bubrega i smrti.
Zašto je sok od paradajza dobar?
Ako se redovno pije, sok od paradajza je efikasan saveznik u snižavanju krvnog pritiska, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Food Science & Nutrition.
Istraživanje je obuhvatilo 481 ispitanika koji su pili neslani sok od paradajza koliko god su hteli. Uočeno je smanjenje sistoličkog krvnog pritiska u proseku sa 141,2 milimetra žive (mmHg) na 137,0 mmHg, dok je njihov dijastolički krvni pritisak pao s 83.3 mmHg na 80.9 mmHg.
Dobar nivo zadržale su se i nakon što su ispitanici prestali da piju sok od paradajza. Međutim biće potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdila količina soka i druge komponente ishrane ispitanika. Ovo delovanje se pripisuje sadržaju kalijuma, minerala koji obavlja bitne funkcije u našem telu, a među najvažnijima je regulisanje koliko će se tečnosti čuvati u telu i koliko će se osloboditi.
Ako telo zadržava vodu, to će rezultirati time da će više tečnosti biti u krvi, a pritisak na stenke arterija bće veći. Da bi se uklonio višak tečnosti iz tela, potrebna je ravnoteža kalijuma i natrijuma, jer previše natrijuma pojačava krvni pritisak i zadržava vodu.
Kako svi uglavnom prekomerno jedemo so, osim drastičnog smanjenja upotrebe kuhinjske soli i potrebe za dosoljavanjem jela, potrebno je i jesti više hrane bogate kalijumom. To će vratiti osetljivu ravnotežu kalijuma i natrijuma i omogućiti bubrezima da pravilno rade i snižavaju krvni pritisak.