SMANJUJETE RIZIK OD SRČANIH BOLESTI Ako samo jednom nedeljno jedete avokado

Informer/Alo.rs/J.M. | Žena 05.04.2022 21:40

Pokazala je studija koja je obuhvatila više od 100.000 ljudi da jedenje samo jednog avokada nedeljno smanjilo je rizik od srčanih bolesti za do petinu

Foto: Shutterstock

Jarko zeleno voće je ispunjeno zdravim mastima koje snižavaju loš holesterol i sprečavaju nakupljanje plaka u arterijama, kažu istraživači sa Univerziteta Harvard.

Oni sada preporučuju ljudima da ujutro jedu avokado uz tost umesto putera, margarina ili sira.

Avokado je postao sinonim za milenijale, koji inače uživaju u zdrobljenom i na tostu i brane njegovu skupoću.

Studija - objavljena u časopisu Američkog udruženja za srce - pratila je više od 110.000 zdravih muškaraca i žena starosti od 30 do 75 godina u SAD tokom 30 godina.

Učesnici su ispitivani o njihovoj ishrani svake dve do četiri godine. Njihovi odgovori su upoređeni sa medicinskom dokumentacijom na kraju studije, piše Daily Mail.

Istraživači su prilagodili varijable kao što su gojaznost, konzumacija alkohola, pušački status, starost i druga zdravstvena stanja.

Učesnici koji su jeli previše - muškarci koji su konzumirali više od 4.200 kalorija i žene koje su konzumirale 3.500 - ili premalo - 800 i 500, bili su isključeni jer su previše debeli ili mršavi mogu povećati opterećenje na srce.

Sve u svemu, rezultati su pokazali da oni koji su jeli ceo avokado jednom nedeljno imaju 16 odsto manje šanse da pate od bilo kakvog oblika srčanih oboljenja u poređenju sa onima koji nikada ili retko nisu jeli ovo voće.

Redovno jelo avokado imalo je 21 odsto manje šanse da obole od koronarne bolesti srca, kada se arterije začepe.To je jedan od glavnih faktora rizika za moždani udar i srčani udar.

Potrošnja avokada se u proseku udvostručila tokom 30 godina koliko je studija sprovedena.

Istraživači su otkrili da su u to vreme oni koji su zamenili manje zdravu masnu hranu avokadom takođe videli ogromne zdravstvene koristi.

Zamena dnevne porcije margarina, putera, jaja, jogurta, sira ili slanine bila je povezana sa 16 do 22 odsto manjim rizikom od srčanih oboljenja.

Lorena Pacheco, istraživačica sa Harvarda koja je vodila studiju, pozvala je doktore da počnu da govore pacijentima da "zamene određene namaze i hranu koja sadrži zasićene masti" za voće.

Američko udruženje za srce saopštilo je da su nalazi "obećavajući".

Šeril Anderson, predsednica Saveta za epidemiologiju i prevenciju AHA, rekla je:

"Iako nijedna hrana nije rešenje za rutinsku zdravu ishranu, ova studija je dokaz da avokado ima moguće zdravstvene koristi.

"Ovo obećava jer je to hrana koja je popularna, dostupna, poželjna i lako uključiti u obroke koje mnogi Amerikanci jedu kod kuće i u restoranima."

Avokado je bogat omega masnim kiselinama koje smanjuju loš holesterol i sprečavaju nakupljanje plaka na zidovima arterija.

Istraživači sa Harvarda posebno ukazuju na jedan - omega 9 - koji takođe može poboljšati krvni pritisak i upale.

BONUS VIDEO:

 

Expand player
Pogledajte više