Antiinflamatorni način ishrane: Dijeta koja smanjuje upalne pocese u organizmu
Evo o čemu je reč
Preporuka je svakodnevno konzumirati hranu bogatu prebioticima i probioticima. Saveti za početak antiinflamatornog načina ishrane uključuju i da zamenite pića zaslađena šećerom, kao što su gazirana i koncentrovani sokovi, običnom vodom ili vodom sa dodatkom limunovog soka. Preporučuje se i povećanje unosa vlakana kroz obroke koji sadrže više celih žitarica, voća i povrća dnevno.
Masna riba, uključujući sardine i losos, preporučuje se dva puta nedeljno. Uz to koristite više orašastih plodova, semenki, maslinovog ulja, bilja i začina. Od napitaka se preporučuju biljni čajevi posebno, čaj od đumbira, belog luka, cimeta ili ruzmarina.
Kako deluje na opšte zdravlje
Prema informacijama Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), hronična stanja, kao što su bolesti srca i moždani udar, vodeći su uzrok smrti i invaliditeta. Istraživanja pokazuju i da antiinflamatorni način ishrane smanjuje markere zapaljenja u telu i rizik od hroničnih stanja. Studija iz 2016. godine je otkrila da je mediteranska dijeta smanjila C-reaktivni protein, koji ukazuje na upalu u telu za 20, a ukupan rizik od srčanih bolesti za 30 odsto. Istraživači sugerišu da ovaj način ishrane smanjuje rizik od srčanih oboljenja tako što smanjuje upalu zidova krvnih sudova i održava njihovo zdravlje i otpornost.
Mediteranski način ishrane takođe ima potencijal da smanji rizik od razvoja reumatoidnog artritisa, iako je potrebno više studija da bi se to potvrdilo.
Simptomi hroničnih stanja, kao što su bol u mišićima, otečeni zglobovi, svrab kože, umor i promene raspoloženja, mogu postati iscrpljujući ili ometajući, jer utiču na kvalitet života a upravo ih protiv upalni način ishrane može smanjiti. Istraživanje efekata antiinflamatornog načina ishrane kod osoba sa psorijazom, hroničnom opstruktivnom plućnom bolešću i depresijom dovelo je do smanjenja pojedinih simptoma i poboljšanja kvaliteta života.
Oprečni podaci
Antiinflamatorni način ishrane je u fazi ispitivanja pa još postoje različiti rezultati. Prema nekim istraživanjima, paradajz spada u namirnice koje mogu da izazovu upalu pa je preporuka da se izbegava i zameni drugim povrćem, kao što je bundeva. S druge strane, neke studuje sugerišu da sadržaj likopena u ovom povrću ima antiinflamatorna svojstva. Ovi oprečni podaci mogu da zbune. Stručnjaci preporučuju da pratite svoje stanje ukolio imate alergije i konsultujte se sa nutricionistom ili dijetetičarom kako biste napravili odgovarajući plan ishrane.
Možda smanjuje upale u organzmu, ali ne može da izleči bolesti
Na mnogo veb-sajtova o zdravlju nude se „najbolji“ antiinflamatorni načine ishrane za „lečenje“ stanja kao što su fibromialgija, multipla skleroza i artritis… Dok je antiinflamatorni način ishrane efikasan u smanjenju upala i poboljšanju opšteg stanja organizma, reći da je ovaj način ishrane lek za autoimune bolesti i hronična stanja je, ipak, pogrešno. Osoba može da usvoji ovaj način ishrane samo kako bi podržala odgovarajući medicinski tretman, a ne da ga zameni istim.