PRINCIP ISHRANE DUGOVEČNIH LJUDI Žive preko 90 godina, a svima im je zajedničko jedno jednostavno pravilo
Jedna od navika u koju se oni zaklinju je pravilo 80/20
Naučnici su godinama izučavali život ljudi u takozvanim "plavim zonama", otkrivši zašto ovaj deo svetske populacije u ovim džepovima planete imaju izuzetno visok procenat stogodišnjaka - ljudi koji žive preko 90, odnosno 100 godina. Takođe imaju nisku stopu hroničnih bolesti, uključujući dijabetes, bolesti srca, rak i gojaznost.
Tamošnji stanovnici kažu da je jedna od ključnih stvari, pored zajedništva, osećaja svrhe u životu, i zdrava ishrana. Preciznije, jedna od navika u koju se oni zaklinju je pravilo 80/20.
Prema istraživanju objavljenom u Američkom žurnalu svakodnevne medicine, to znači da stanovnici Okinave u Japanu, Sardinije u Italiji, Nikoje u Kostariki, Ikarie u Grčkoj i Loma Linda u Kaliforniji za svaki obrok jedu dok nisu otprilike 80 odsto siti.
Ovo je u suprotnosti sa savremenim navikama koje često uključuju prejedanje i ogromne porcije u restoranima brze hrane.
Međutim, od stanovnika plave zone, tj. Okinave možemo mnogo da naučimo o odnosu prema hrani. Kako izveštava zvanični sajt Plave zone, u Japanu se večera tradicionalno smatra preventivnom medicinom, tj. oni jedu da spreče bolesti ishranom, umesto da se leče kada se bolesti jave.
Kada je reč o pravilu 80/20 kojeg se pridržavaju, Okinavljani jedu sporije kako bi dali vremena mozgu da signalizira sitost na vreme i time sprečili prejedanje. Takođe, to ostavljanje od 20 odsto "mesta" u želucu, tvrde naučnici, prave veliku razliku u gojenju ili mršavljenju.
Veličina porcije koju jedu ovi, ali i stanovnici drugih plavih zona, razlikuje se u zavisnosti od obroka. Oni najmanji obrok jedu za ručak ili ranu večeru, a nakon toga ne jedu ništa do sutradan.
Pored zdrave ishrane i ovog pravila, Okinavljani neguju važnost zajedništva, trude se da žive sa svrhom, da smanje stres što je više moguće i da brinu o drugima kad god je moguće.
BONUS VIDEO