JABUKE SMIRUJU ALERGIJU Vitamin C i antioksidansi iz voća dobro deluju na disajne organe
Curenje nosa, kijanje i svrab samo su neki od simptoma prolećnih alergija koje nastaju zbog cvetanja biljaka i polena
Stručnjaci kažu da osim uzimanja određenih lekova, na alergije, odnosno posledice koje one imaju na ljudski organizam može da se utiče i ishranom. Pogledajte koje bi namirnice trebalo da uvrstite u svakodnevni jelovnik.
Jabuke
Zbog svojih sastojaka, posebno vitamina C, ovo voće može da štiti od alergija i astme, pokazalo je istraživanje Univerziteta Aberdin u Velikoj Britaniji.Osim toga, kora jabuke sadrži antioksidanse, koji poboljšavaju funkcionisanje pluća.Osim jabuka, slične sastojke sadrže i luk, pomorandže i jagode, pa je poželjno da ih uvrstite u ishranu.
Izbegavajte celer i paradajz
Neke namirnice sadrže alergene, pa bi trebalo da ih izbegavate ako sad prolazite kroz fazu alergije na polen. Među njima su celer, paradajz, breskva... Od njih se obično javlja svrab u grlu.
Crveno grožđe
Antioksidansi skriveni u crvenom grožđu imaju snažne protivupalne moći koje dokazano blagotvorno deluju na simptome alergija. Testiranja su pokazala da ono efikasno deluje kao čistač disajnih puteva.
Topli napici
Često alergijski simptomi uključuju iskašljavanje sluzi i peckanje u grlu. Kod takvih problema mogu da pomognu topli napici, samo je važno da budu što topliji. Najbolje je da pijete topli biljni čaj, ali pomoći će i vruća supa. Ako ne možete da pijete tople čajeve, naterajte sebe da se inhalirate jer i to može da vam pomogne.
BONUS VIDEO: