OPASNO AKO JE NAGLO Dijetetičar Marija Stajić savetuje kako da bez previše tegoba pređete s povrća na pečenje i sarmu
Ako za vreme praznika imate problem s varenjem, popijte čaj od nane, komorača, kima ili đumbira.
Foto: Shutterstock
Najradosniji hrišćanski praznik okuplja porodicu oko bogate trpeze, koja podrazumeva pečenje, sarmu, rusku salatu, kolače i mnogo ofarbanih jaja. Prelazak na masnu hranu posle posta može da bude šok za organizam i izazove probleme sa stomakom. Kako da to sprečite?
Nemojte odmah da navalite na uskršnje pečenje i jaja ako ste postili! To može da dovede do nadutosti stomaka, gorušice, otežanog pražnjenja creva, čak i napada žuči, ističe Marija Stajić, diplomirani nutricionista dijetetičar. Pitali smo je kako da to izbegnemo i kako da se ne ugojimo tokom praznika.
Kojom hranom prekinuti post?
- Poželjno je prvo konzumirati fermentisane mlečne proizvode umesto punomasnih sireva, masna i jaka mesa zamenite piletinom, ćuretinom, manje masnim crvenim mesom. Mesne prerađevine generalno nije poželjno jesti, a idealna zamena su ćureća i pileća prsa.
Kako poboljšati varenje?
- Greška je popravljati varenje gaziranim napicima. Ako dođe do pojave digestivnih smetnji, popijte čaj od nane, komorača, kima, đumbira ili malo sode bikarbone razmutite u vodi. Popijte i probiotik.
Polomljena jaja čuvajte u frižideru
Kuvana jaja koja se polome pojedite za nekoliko dana, ali ih čuvajte u staklenoj posudi, u frižideru. Ako dobiju neprijatan miris, ne jedite ih. Pokvarena jaja izazivaju dijareju, povraćanje i groznicu.
Koliko jaja smemo da pojedemo?
- Jaja su zdrava. Sadrže zdrave masti, protein i malo ugljenih hidrata. Bogata su B-vitaminima, fosforom, selenom, gvožđem. Imaju reputaciju da podižu nivo lošeg holesterola, međutim, dokazano je da podižu nivo dobrog HDL holesterola. U toku dana možete pojesti između dva i četiri jaja, ali ih rasporedite.
Kako ubrzati metabolizam tokom praznika?
- Metabolizam se ubrzava hranom i redovnim obrocima. Prirodna hrana bogata vlaknima, zdravim mastima, proteinima, spororesorbujućim ugljenim hidratima, vitaminima i mineralima daje energiju, drži osećaj sitosti i podržava imunitet. Ako unosimo premalo kalorija i biramo prazne kalorije, usporavamo metabolizam. Tri glavna obroka i jedna užina s adekvatnim razmakom između podržavaju zdrav metabolizam.
Koje namirnice treba kombinovati za dobro varenje?
- Za doručak - kuvana jaja sa salatom i integralnim hlebom. Nakon četiri sata ručajte supu ili čorbu i parče mesa sa salatom. Posle četiri sata pojedite desert (umerenu količinu), a dva sata posle toga večerajte. Iskoristite belanca i salatu za večeru. Tako nećete imati digestivne smetnje, oscilacije u insulinu, a imaćete energiju i bićete lepo raspoloženi.