BOLNE KVRGE Čukljevi na nogama deformišu stopalo, a kupovinu cipela čine izazovom
Foto: Shutterstock

Hallux valgus ili, kako se u narodu naziva, čukalj u današnje vreme je sve češća pojava. Deformitet na stopalu uglavnom se javlja kod žena, 15 puta češće nego kod muškaraca.

Problem počinje u metatarzofalangijalnom zglobu gde se javlja bol, otok, upala tkiva, teškoće pri osloncu i hodu. Tu se stvara bunion, koštano i hrskavičavo uvećanje na medijalnoj strani glave prve metatarzalne kosti. U kasnijoj fazi, ako se problem ponavlja, dolazi do lateralnog pomeranja palca ka ostalim prstima.

BOLNE KVRGE Čukljevi na nogama deformišu stopalo, a kupovinu cipela čine izazovom

Foto: Shutterstock

 

Zbog čega nastaju

Vodeći uzrok nastanka ovog deformiteta je neadekvatna obuća: ona s uskim prednjim delom cipele i visokom potpeticom. Kao drugi uzrok se navodi nasledni faktor. U 70 odsto slučajeva uočeno je da te osobe imaju povećanu pokretljivost zglobova, hiperlaksitet.

Ravna stopala takođe mogu da budu uzrok nastanka. Kod osoba sa spuštenim svodovima javlja se    okretanje prednjeg dela stopala, što povećava pritisak na metatarzofalangijalni zglob, slabljenje okolnih veza zgloba i devijacije palca. Deformitet može nastati i kao posledica reumatoidniartritisa, s tim što se deformiteti mogu videti i na zglobovima drugih prstiju. Trauma, prelom, iščašenje su takođe mogući uzročnici nastanka.

Ukoliko se simptomi ponavljaju, doći će do pojave artrotičnih promena, smanjene pokretljivosti i fleksibilnosti zgloba, pomeranja težišne linije, poremećaja biomehanike, a samim tim i lošeg funkcionisanja samog stopala kako u statici tako i pri hodu, što može uticati i na čitavu posturu tela.

BOLNE KVRGE Čukljevi na nogama deformišu stopalo, a kupovinu cipela čine izazovom

Foto: Shutterstock

 

Neophodna dijagnostika

Pored pregleda, radi se i RTG snimak, kako bi se utvrdio stepen i težina deformiteta, na osnovu čega se planira dalji plan i program lečenja.

BOLNE KVRGE Čukljevi na nogama deformišu stopalo, a kupovinu cipela čine izazovom

Foto: Shutterstock

 

Izlečenje jeste moguće

Lečenje može biti neoperativno i operativno. Neoperativno uključuje fizikalne terapije kako bi se smanjio bol, otok i upala tkiva. Kasnije se pacijent obučava određenim vežbama da bi se povećala amplituda pokreta i ojačali mišići i tkiva koja sprečavaju krivljenje palca. Savetuje se nošenje komotne obuće sa širokim prednjim delom, po mogućstvu obuća od mekane kože, na vezivanje, sa petom do pet centimetara.

S obzirom na to da su jedan od uzroka nastanka ovog deformiteta i ravni tabani, uključuje se nošenje ortopedskih uložaka s metatarzalnim jastučićem. Ortopedski ulošci s metatarzalnim jastučetom podržavaju prednji svod stopala, pa se smanjuje pritisak koji palac vrši na ostale prste stopala. Danas se mogu naći i separatori koji se ne nose samo noću, već se nose i u toku dana i ne smetaju obavljanju dnevnih aktivnosti, hod, trčanje… Postavljaju se između palca i drugog prsta.

Da naglasimo, konzervativno lečenje čukljeva ima najbolji efekat u samom početku nastanka deformacije. Da li je potrebno operativno lečenje, to određuje ortoped u zavisnosti od stepena i tipa deformiteta, kao i od starosti pacijenta. Posle operacije pacijentu je zabranjen oslonac na operisano stopalo u trajanju od četiri do šest nedelja ili se dozvoljava rasteretni hod s osloncem na spoljnu stranu stopala i petu.

Ukoliko se pacijent ne pridržava saveta, čukljevi se mogu ponovo pojaviti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading