AKO NISTE ZNALI Evo da li je zaista štetno da pijete vodu uz obrok

informer/Alo.rs/J.M. | Žena 20.04.2022 16:24

Sigurno ste čuli da nije zdravo da se pije voda u toku jela - nutricionista otkriva da li je to baš tako

unsplash.com

Kada se radi o ishrani, postoje mnoge proverene stvari o tome šta je zdravo, a šta nije, međutim, takođe još uvek vladaju određeni mitovi, za koje većina ljudi nije sigurna da li su istiniti.

Jedan od njih je definitivno i onaj o pijenju vode uz jelo.

Sigurno ste čuli da ne treba da pijete vodu uz obrok, ali da li je to baš tako?

Nutricionistkinja Jovana Vučelić daje odgovor na ovo pitanje:

TVRDNJA:

Voda uz obrok stvara dodatne kilograme.

ISTINA:

Pijenje vode tokom jela zapravo ti može pomoći u gubitku kilograma. Gutljajima vode između zalogaja, praviš malu pauzu kojom možeš sprečiti prejedanje.Zahvaljujući tome, brže ćeš osetiti sitost u stomaku.

TVRDNJA:

Pijenjem vode tokom obroka sporije se vari hrana.

ISTINA:

Ne postoje studije koje su dokazale ovu pretpostavku.Štaviše, pokazalo se da tečnost pomaže pri razgradnji velikih komada hrane.Tako se ona lakše kreće kroz tvoj organizam, čime se sprečava nadutost, zatvor i tvrda stolica.

TVRDNJA:

Voda razblažuje želudačnu kiselinu.

ISTINA:

Iako mnogi misle da se vodom razblažuju želudačne kiseline, pa da se zato i hrana duže zadržava u organizmu, istina je malo drugačija.Organizam je u stanju da proizvede tačno onoliko kiseline koliko mu je potrebno za varenje hrane.S druge strane, voda brzo prolazi kroz telo i u stomaku se zadržava tek oko 20-ak minuta, zbog čega ne utiče na druge procese koji se dešavaju.

Ipak, nutricionistkinja ističe da se ne preporučuje svima unos vode tokom jela:

- Za većinu ljudi, unošenje tečnosti tokom obroka neće imati negativne posledice.Ipak, ukoliko imaš problem sa GERB-om, pijenje vode tokom jela bi trebalo da zaobilaziš u širokom luku.Voda povećava volumen i vrši pritisak na želudac.To može izazvati probleme sa gorušicom, nadimanjem i bolovima koji se javljaju baš kao i kod obilnijih obroka.

BONUS VIDEO:

Expand player
Pogledajte više