DA ŽELUDAC RADI KAO SAT Travarka Milica iz Mokre Gore otkriva: Ne postoji bolji lek za gastritis, nadutosti, loše varenje, od ove moćne biljke
Travarka Milica Jovičić iz Mokre Gore već decenijama pomaže onima koje muče tegobe gastrointestinalnog trakta.
Čuvena Milica Jovičić, baka vedrog duha iz Mokre Gore, nesebično pomaže ljudima koji imaju tegobe sa želucem. Već decenijama kod nje dolaze svi koje muči gastritis, želudačna kila, nervozna creva… Pre nego što preporuči čaj, pregleda, a njen metod retko ko praktikuje.
"To sam naučila od moje babe, majčine majke. Moja sestra bliznakinja je pokušala, ali nije imala osećaj. Ja sam babi dugo pomagala, ali tek posle dve godine rekla mi je da sam spremna za samostalan rad. Bila sam mlada i nisam bila zainteresovana. “Doći će vreme kada ćeš ti sama poželeti to da radiš”, rekla mi je. Kada sam imala trideset godina, to se i obistinilo. Naime, postoje tri tačke: na ruci, stopalu i ispod plećke koje moram pod prstima na osetim. Kada ih pronađem, masiram ih i ljudi osete rasterećenje, želudac im proradi… Ako se tačka ne pokaže, onda ljude pošaljem da snime žuč, bubreg"…
Baka Milica pomaže svima koji imaju upalu sluzokože, sekret u želucu, želudačnu kilu, nervozna creva, steže ih u grudnom kožu.
"Moj pregled ne bi imao efekat da se posle ne piju čajevi. Koristim šest biljaka: hajdučku travu, šipurak, kantarion, majčinu dušicu, nanu i kamilicu. Poznato je da je hajdučka trava za želudac jedan od najboljih prirodnih lekova. Ukoliko patite od nadutosti, težine u grudima i crevima, lošeg varenja, bola u stomaku, gubitka apetita i slično, znajte da to obično izazivaju gasovi. Ukoliko se hronični gasovi ne leče, može biti veoma opasno na duže staze", ističe baka Milica.
Hajdučka trava čuva želudac putem sokova za varenje koji održavaju ravnotežu između kiseline i žuči (tako da se višak kiseline neutrališe) i lečenjem rana, ako ih ima. Koristi se protiv gastritisa (upale sluzokože želuca, što je često praćeno ranama), smiruje želudac i olakšava upalu. I šipurak na potpuno prirodan način reguliše i podstiče probavu, zaustavlja dijareju i smiruje želudac. Ovaj čaj može da ublaži bolove u želucu, a pomaže vam da rešite i neke gastrointerstinalne probleme. Ujedno poboljšava rad creva i odlično deluje ukoliko se javi stomačni virus.
Podubica pomaže kod čira i reguliše probavu
"Za rad želuca blagotvorno je laneno seme, a mleveni gavez je dobar za probavu. Iako, možda, ne izgleda ukusno, laneno seme žvaćite što duže možete. Lakše će vam možda biti kada potopite kašiku lanenog semena u šoljici mlake vode, ostavite da odstoji šest sati i to seme pojedite pre spavanja. (Naravno, vodu prospite.) Inače, seme lana u vodi postane sluzavo, ali upravo u toj sluzi nalazi se njegova lekovitost".
Ona oblaže obolelu sluzokožu želuca, štiti je i ublažava upale – savetuje ova vedra, blaga žena. Čuvena baka Milica veoma ceni i biljku podubicu koja pomaže kod oštećene sluzokože želuca, kod čira i za pročišćenje kanala. Ova biljka upotrebljava se protiv svih bolesti organa za varenje, stimuliše rad želuca, otvara apetit i reguliše probavu.
"Podubica kao lek sprečava bolove i upale želuca i creva, sanira unutrašnja krvarenja. Blago zatvara, pa se koristi kod dizenterije i akutnih letnjih proliva kod dece. Poboljšava rad jetre i otklanja simptome kod žučnih tegoba. Pomaže odstranjivanje vode iz organizma i bolje znojenje.
"Preporučujem i čuvarkuću kod oštećene sluzokože. Čuvarkuća kad se pije uz čaj od podubice najbolji je lek, svaku upalu skine. Ali mora da se zna kako se pije", ističe baka Milica.
Kako se pravi čaj
Čaj od podubice pokazao se kao izvanredno sredstvo za tretman obolele jetre, bubrega i žuči. Gorkog je ukusa i odlično podstiče apetit. Obiluje vitaminom C i ima veliku ulogu za snaženje organizma i jačanje imuniteta.
Osim za unutrašnju upotrebu, može se koristiti i spolja kod ispiranja zagnojenih rana, upaljenih hemoroida i čireva. Nije preporučljiv kod osetljivih osoba, kao ni neki drugi preparati od ove biljke. Pre upotrebe obavezna je konsultacija sa lekarom.
Dve velike kašike sitno usitnjene trave prelijte sa pet decilitara proključale vode, poklopite i ostavite da stoji pola sata. Nakon toga, dobro procedite dobijeni čaj.
Doziraju se jedna do dve šolje nakon jela. Ovako pripremljen napitak, osim za ispijanje, može se koristiti za obloge i lekovite kupke. Čaj od podubice nemojte zaslađivati, potrebno ga je piti gorkog, tri puta dnevno.
Ukoliko planirate da ga koristite samo spolja za kožne infekcije, pripremite napitak na sledeći način:
Dve velike ravne supene kašike biljke prelijte sa pola litra vode. Nakon što odstoji pola sata, procedite i koristite za ispiranje obolelih mesta. Primetićete ubrzo kako se infekcija povlači, i to veoma brzo.
BONUS VIDEO
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)