Podiže raspoloženje i jača organizam: Recept za smuti od kelja
Brojni zdravstveni benefiti
Kelj sadrži fitonutrijente, među kojima su sulforofan, koji ulazi u jetru i poboljšava prirodnu detoksikaciju, i kampferol, koji se bori protiv slobodnih radikala i ima antiejdž svojstva.
Kalcijum u kelju dolazi u kombinaciji sa magnezijum, koji je neophodan da bi se kalcijum iskoristio u organizmu. Kelj je i jedan od najboljih izvora vitamina K, a upravo je vitamin K ona katalitička supstanca u metabolizmu koja reguliše da li će uneti kalcijum biti raspoređen u kosti ili će ostati u krvotoku i nataložiti se na neko oštećeno mesto u krvnim sudovima.
Pritom, u 100 grama kelja ima skoro 20 procenata potrebne dnevne količine vlakana, zbog čega pomaže varenju, smanjuje opstipaciju i snižava količinu šećera u krvi.
Ima samo 36 kalorija i nema masnoće.
Recept za smuti
Potrebno je:
Pet velikih listova kelja, sok od jednog limuna, 1 jabuka, komadić svežeg đumbira, nekoliko listova nane
Priprema:
U blenderu izmiksujte sve sastojke i dodajte 120 mililitara hladne vode. Ovaj napitak je idealan kao užina, ali je dobar i kao zamena za doručak, naročito za one koji ne vole da jedu ujutru.