KAKO SE PRAVI ORAHOVAČA- LIKER BOLJI OD LEKOVA Prirodni eliksir za štitnu žlezdu, želudac, pluća i ubrzavanje metabolizma
Mladi zeleni orasi natopljeni u rakiji, pretvoreni u ukusan sladunjav orahovac, odavno se koriste u narodnoj medicini. Domaći liker od oraha kao lek za štitnjaču je pouzdan tradicionalni recept. Osim štitnoj žlezdi on će pomoći želucu i crevima u eliminisanju gotovo svih probavnih smetnji.
Naši stari su obožavali liker od zelenih oraha. Dobro su znali da je on delotvorniji od mnogih lekova. Orah leči najrazličitija oboljenja, a izuzetno pomažu za probleme štitne žlezde, grla, respiratornih puteva kao i bronhitisa ali i za ojačavanje imuniteta.
Narodna medicina preporučuje orahovaču za lečenje anemije, ali i kao prvu pomoć kod stomačnih tegoba i za ubrzavanje probave. Sada je pravo vreme za branje mladih, zelenih oraha i za pravljenje likera od oraha ili orahovače.
Potrebno vam je:
- 40 mladih oraha
- 1 kg meda
- 1 l rakije
Priprema:
Stavite rukavice i mlade orahe iseckajte, stavite ih u veću staklenu teglu pa preko njih dodajte 1 kg meda i 1 l rakije. Zatvorite odgovarajućim poklopcem pa ostavite da tegla stoji na suncu 40 dana. Povremeno promešajte sadržaj plastičnom kašikom.
Primena:
Svako jutro na prazan želudac popijte po jednu malu, rakijsku čašicu ovog likera. Orahovača je izuzetno bogata jodom pa je stoga preki lek za bolesti štitne žlezde. Pre posluživanja, orahovaču blago promućkajte kako bi se podigao lekoviti talog. Kao aperitiv, orahovaču služite sa ledom i kriškom limuna.
BONUS VIDEO
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (3)
MM
05.05.2022 17:04
1.DA LI SE ZA PRAVLJENJE LIKERA KORISTI SAMO JEZGRO MLADOG ORAHA ? 2. DA LI SE MOŽE UPOTREBITI JEZGRO ,,STARIH,, ORAHA ZA PRAVLJENJE LIKERA ??
Komentator
06.05.2022 12:06
@MM - Koristi se ceo mlad orah, a ne stari.
Jelena
06.05.2022 09:51
40 mladih oraha,1 limun 40 zrna kafe 1kg šecer 2l komova rakija.orahe, secer, isecen limun i zrna kafe staviti u staklenu teglu i ostaviti na suncu 30 dana .posle 30 daana dopuniti teglu rakijom i da odstoji jos 10 dana.40 dana sve spojiti i procediti . Orahe iseci na pola limun na kriske.