Na potpuno prirodan način: Ojačajte hrskavicu kolena i kukova
Hrskavica je vrsta elastičnog vezivnog tkiva koja ulazi u sastav mnogih struktura ljudskog tijela. Ima je u grudnom košu,nosu, bronhijama, ušima a oblaže i pregibe kičmenih pršljenova, laktova, koljena, kukova. Manje je elastična od mišića, ali nije ni tako čvrsta kao kost.
Njena osnovna funkcija jeste da omogućava pokretljivost zglobova sprečavajući da se kosti taru jedna o drugu – kada i dolazi do oštećenja.
Istraživanja novijeg datuma su pokazala da je konzumacija namirnica bogatih amino-kiselinom lizin od izuzetno velike pomoći, jer ona učestvuje u obnavljanju kolagena od kojeg se naša hrskavica sastoji. S obzirom na to da se ona ne sintetiše u organizmu, potrebno ju je unositi preko hrane – optimalna količina jeste 12 miligrama za svaki kilogram naše telesne mase.
Tom supstancom obiluju namirnice kao što su mahunarke, bakalar, crveno meso, jaja, soja, jogurt, sir, sušeno voće, pasulj i sl.
Osim lizina, veoma je važna i supstanca hondroitin koja učestvuje u očuvanju naše hrskavice i isto tako značajna je za prirodno obnavljanje hrskavice kolena, kuka i svih drugih zglobova.
Hondroitin apsorbuje vodu u vezivno tkivo, čime se čuva elastičnost i gipkost hrskavice. Osim toga, može blokirati brojne enzime koji je razgrađuju, ali i da potpomogne izgradnju nove.
Optimalna količina ove supstance iznosi od 1.000 do 1.200 miligrama dnevno, a dobija se iz hrskavice morskog psa, kao i iz svinja i krava. Osim toga, hondroitin se često kombinuje s glukozaminom koji podstiče bolju fleksibilnost i pokretljivost zglobova, te je takođe značajan i za prirodno obnavljanje hrskavice. On se dobija iz hitina koji čini ljušture morskih rakova, kraba, jastoga i slično.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)