NE SPUTAVAJTE BES Dr Mirković otkriva koje piće smanjuje stres i potrebu za hranom
Nutricionistkinja Branka Mirković kaže da čokolada pomaže kod stresa, ali treba je sisati ili grickati neki keks
Velika većina ljudi hranu posmatra kao neki vid utehe, izvor zadovoljstva u životu i beg od nekih problema koji postoje, a koje nije lako rešiti. Zapravo, veoma je lako dospeti u ovaj stadijum, i upravo zato toliko ljudi i ima poremećaje u ishrani.
"Zavisi koji aditivi, emulgatori, svakako kozje mleko nas umiruje i kozji sir. Ali imamo uvek jedan problem, kada smo pod stresom, pa nam skoči adrenalin, kortizol, hormon stresa, imamo potrebu da jedemo. Kad ste ljuti, besni, pa biste hteli da reagujete, pa se ukočite, tu se povećava kortizol, onda uglavnom krenemo da jedemo i to slatkiše jer nam tu reaguje amigdala, kaže nutricionistkinja Branka Mirković u Jutarnjem programu na TV Prva.
"Ne odreagujemo, naravno moramo da budemo kontrolisani i onda kad se vratimo kući počnemo da jedemo. Prvo jedemo slanu hranu, pa onda pređemo na slatko, pa to traje nekih pola sata, pa se vraćamo opet slano-slatko. To je signal da u stvari smirujemo hormon stresa, najbrže ugljenim hidratima, dopaminom i serotoninom koji dobijemo. To traje od tri minuta do pola sata i onda opet ulazimo u ciklus. Tako da, slažem se sa tim, ali mislim da je bolje da naučimo kontrolu stresa", navodi dalje doktorka.
Ona je istakla da su kozje mleko i kozji sir izuzetno zdravi, kao i kozji jogurt koji se sada može naći na tržištu.
"Znate šta, posle Drugog svetskog rata se lečila tuberkuloza kozjim sirom i mlekom zato što je prirodni antibiotik, kao beli luk i naravno da treba jesti. Koza je veoma čista životinja, ona neće ni prljavu ni zagađenu hranu".
Kada je reč o jedenju pod stresom, nutricionistkinja kaže da čokolada pomaže, ali treba je sisati ili grickati neki keks.
"Volimo da grickamo, onda se pomeraju mišići koji luče serotonin i dopamin. Ali treba da znamo, najviše serotonina se luči iz tankog creva i to kada smo gladni, kada ne jedemo, kada je crevo prazno. Tada imamo najviše serotonina i dopamina, ali to nam je i za imunitet. Tako da u stvari hrana još više razdražuje, mi ulazimo u proces razdraživanja i smirivanja. Tanko crevo luči 80 odsto imuniteta, ali samo kada je prazno, kada ne jedemo jedno za drugim, moramo da pravimo razliku između obroka".
Često kažemo da neko "treba da popije čašu toplog mleka, pa u krevet", a znamo da i deca uveče piju mleko, što nije slučajno.
"Čaša toplog mleka pred spavanje smanjuje anksioznost, to je istina, pogotovo kakao, ne čokolada, umiruje uvek i zaista je bolji san i odmor".
Nutricionistkinja Mirković je na kraju istakla da su uravnoteženost i umerenost ključ svega, te da ne treba biti željan neke hrane, već je uravnotežena ishrana formula i za dobro zdravlje i za smirivanje stresa.