MEDITERANSKI ELIKSIR Od samo 2 sastojka napravite narodni lek za malokrvnost, astmu i holesterol
Ovaj stari narodni recept može pomoći kod problema sa želucem, kod hemoroida, zatvora, povišenog holesterola, neplodnosti
Suve smokve su tokom cele godine dostupne, pa je tako uvek moguće napraviti suve smokve u maslinovom ulju.
Ovaj spoj mediteranskih proizvoda predstvalja stari narodni lek za mnoge boljke.
Smokva je veoma cenjeno voće sočnih plodova. Neko ih voli, a neko ne.
Mnogi je drže u bašti kao ukrasnu biljku, zbog karakterističnih egzotičnih listova.
Biljka najbolje uspeva u toplim krajevima, blizu mora, ali može da se uzgaja i u kontinentalim predelima. Problem je to što je osetljiva na niske temperature.
Smokve sadrže dosta kalcijuma, kalijuma, cinka i dobar su izvor gvožđa, zatim beta karotena, C, A, E i K vitamina.
Suve smokve su mnogo više kalorične, nego sveže, zato ih treba jesti u ograničenim količinama.
Ova voćka poboljšava varenje, pomaže kod hemoroida, a doprinosi i regulisanju holesterola. U pogledu sadržaja kalcijuma, smokve mogu zameniti mlečne proizvode, a važe i za afrodizijak.
Postoje osobe koje su alergične na smokve, pa treba voditi računa i o toleranciji na ove voćke.
Recept za suve smokve u maslinovom ulju:
Suve smokve (do 40 komada) složiti u teglu, a onda naliti maslinovo ulje do vrha tegle. Zatvoriti i čuvati tako 40 dana.
Smokve će da upiju dosta maslinovog ulja. Nakon toga se jede po jedna smokva pre svakog obroka.
Svakako treba voditi računa o tome da se za ovaj recept koristi što kvalitetnije maslinovo ulje, a isto tako i kvalitetne suve smokve.
Ovaj stari narodni recept može pomoći kod problema sa želucem, kod hemoroida, zatvora, povišenog holesterola, neplodnosti, anemije, astme i bronhitisa.
BONUS VIDEO