NAŠE BAKE SU OVIM LEČILE OBOLELU JETRU Svakodnevno uzimanje jedne namirnice pojačava metabolizam ćelija i čisti od masnoće
Da bi se postigao lekoviti efekat, dnevno je potrebno da se jede najmanje 50 grama mladog sira
Da biste sprečili taloženje masnoća u ćelijama jetre, potrebno je da redovno jedete jednu namirnicu koju u Srbiji svi vole. Reč je o siru, i to mladom!
Nije samo alkohol štetan po ovaj organ. Mnoge nezdrave navike kojima je većina nas sklona mogu da dovedu do deponovanja masnoća u ćelijama jetre. Da bi se sprečilo i smanjilo taloženje masti, dovoljno je uvesti sveži sir u ishranu, napomenula je nutricionistkinja Nurija Dijanova.
Po njenim rečima, aminokiselina metionin, koja se nalazi u ovom proizvodu, oslobađa jetru od viška masti.
Domaći, prvenstveno mladi sir, ima jednu od najboljih kombinacija nutrijenata, uključujući metionin. Ova aminokiselina veoma dobro deluje na jetru, pomaže kod praktično svih oboljenja ovog organa. Smatram da upravo metionin pomaže da se smanji količina masti u jetri. Naučno rečeno, možemo reći da sveži sir poboljšava metabolizam ćelija jetre", objasnila je nutricionistkinja.
Foto: Youtube/Printscreen
Da bi se postigao lekoviti efekat, dnevno je potrebno da se jede najmanje 50 grama mladog sira, dodala je nutricionistkinja.
"Minimalna količina svežeg sira koju osoba prosečne težine treba da uključi u jelovnik jeste 50 grama dnevno. Za muškarce je ova brojka nešto veća, samim tim jer su 'gabaritniji'. Smatram da sir može da se koristi uz svaki obrok, ali postoji razlika u porcijama. Za doručak je dovoljno 50 grama, ako ga unosite za ručak onda je 100 grama dovoljno, a istu količinu možete da pojedete za večeru", savetovala je nutricionistkinja.
Priprema sastojaka i pribora za pravljenje sira
Recept važi za 4 l mleka, ali vi možete da promenite količinu zadržavajući razmeru sa drugim sastojcima.
Od pribora su vam potrebne dve veće šerpe, cediljka i rešetka za ceđenje (može to da bude rešetka za hlađenje torte ili ona rešetkasta stalaža iz frižidera – važno je da bude sasvim čista).
Posebno pripazite na cedilo. To treba da bude vrlo tanka, sterilna pamučna tkanina.
Možete da nabavite dečju pelenu – može se kupiti u prodavnicama metraže. Važno je da bude oprana u blagom deterdžentu, vrlo pedantno isprana i zatim i otkuvana.
Cedilo se koristi samo za ceđenje mleka i sira.
Najbolje je ako možete da nabavite domaće, tek pomuženo, proceđeno mleko koje treba siriti još onako mlako.
Foto: Youtube/Printscreen
Ako ga kupite rashlađeno, obavezno ga polako ugrejte na oko 30C stepeni, mešajući sve vreme da bi grejanje bilo ravnomerno.
Recept za sir
U mlako mleko sipajte 2 kašike sirila i dobro promešajte pa poklopite. Ostavite ga da stoji oko 12 sati.
Najbolje je za sirenje uzeti mleko od takozvane “večernje” muže. Naime, domaćice tvrde da je ovo mleko “jače” i da se od njega lepše usiri sir.
Veče je i najbolji termin za početak procesa jer onda mleko sa sirilom može da stoji tokom cele noći.
Foto: Youtube/Printscreen
Kad ujutru skinete poklopac, trebalo bi da u šerpi vidite kako se na površini izdvojila providna surutka a ispod nje razaznaje bela masa usirenog mleka.
Sada prvo odlijte s vrha višak surutke, a onda pripremite cedilo.
U jednu šerpu stavite cediljku pa u nju cedilo. Sve to postavite na jedan veći poslužavnik ili u sudoperu da vam sa ivica cedila ne curi surutka.
Pažljivo sipajte ceo sadržaj šerpe sa usirenim mlekom.
Surutka će se slivati kroz cedilo i cediljku u donju šerpu (pazite da i ona bude dovoljno velika).
Usireno mleko ostajaće na cedilu.
Ostavite sve na kratko da malo postoji, pa prikupite krajeve cedila i podignite kako bi se što više surutke ocedilo.
Rešetku postavite na šerpu pa prebacite cedilo sa usirenim mlekom, tako da još preostale surutke nastavi da otiče.
Na cedilu preklopite vrhove i zamotajte sve kao jedan pljosnati, kružni zamotuljak – u obliku koji podseća na pogaču.
Pritisnite odozgo nečim teškim – za početak, možete samo drvenom kuhinjskom daskom, a kako proces odmiče, pojačavajte teret – možete da odozgo stavite čak i onu punu šerpu sa surutkom.
Foto: Youtube/Printscreen
Kako sazreva sir
Ovako sir treba da odstoji narednih 12 sati. Znači, pripremite neki ugao u kuhinji gde vam posude neće smetati.
Surutku podelite – oko 1 litar sačuvajte za čuvanje sira. Ostatak možete da zamrznete i koristite za razne napitke. Veliku šerpu operite i pripremite za veče.
Ako ste sirili uveče to znači da će sledeće večeri biti trenutak da izvadite sir iz cedila.
Da biste to uradili što lakše, treba malo veštine i brzine.
Podignite cedilo držeći ga za vrhove, pa prevrnite “pogaču” mladog sira na dlan i spustite je – tako celu – u veliku šerpu, na dno.
Pritisnite mladi sir prevrnutim malim tanjirom. Poklopite šerpu i ostavite na malo hladnije mesto.
Posle par sati sir već možete da poslužite kao mladi sir – slani ili ne.