OVO VOĆE JE DAR OD BOGA Samo jedna šaka dnevno čuva srce, pročišćava krv, sprečava pojavu raka
Zašto je važno jesti maline svaki dan? Zato što poseduju vitamin C koji čuva vaše zdravlje i imunitet svakog dana! 100 grama malina sadrži čak 44 odsto preporučene dnevne količine vitamina C!
Pored vitamina C, u malini se takođe nalaze i vitamini iz grupe B, E i K3. Takođe, malina je odličan izvor kalijuma, magnezijuma, itd.
Čisti krvne sudove
Ako želite da budete zdravi i dugovečni, i ako želite da imate lepu i zdravu kosu i kožu, konzumirajte maline svakog dana!
Osim što je niskokalorična pa se preporučuje u mnogim dijetama, malina obiluje vlaknima koje čuvaju vaše srce i poboljšavaju probavu. Vlakna koja možete naći u malinama su odlična za pravilnu funkciju creva i „pročišćavanje“ krvnih sudova.
Vitamini C i E, selen, beta karoten, lutein, likopen i zeaksantin, svi ovi antioksidansi se nalaze u malinama. Takođe, sadrže i biljne hemikalije nazvane flavonoidi, koje imaju antioksidativne efekte.
Antioksidansi pomažu telu da eliminiše otrovne materije poznate kao slobodni radikali. Telo proizvodi neke od ovih supstanci tokom metaboličkih procesa, ali druge su posledica spoljnih faktora, kao što su nezdrava hrana i zagađenje.
Ako u organizmu ostane previše slobodnih radikala, oni mogu prouzrokovati oštećenje ćelija, što rezultira nizom zdravstvenih problema.
Čaj za prehladu
Malinu možete koristiti i da pripremate lekoviti čaj koji ženama pomaže sa menstrualnim tegobama ali takođe pomaže i kod prehlade, upale grla, stomačnih tegoba, itd. Za čaj vam je potrebna 1 kašika suvih listova maline i 2,5 dcl vrele vode.
Malina je takođe dobar izvor vlakana. Jedna šolja maline sadrži 8 grama, što je gotovo polovina dnevnih potreba tela.
Najmanje je 6 jakih razloga zašto biste trebali maline da uvrstite u svoj jelovnik:
1. Doprinose zdravlju mozga
Stručnjaci su dokazali da konzumiranje ishrane bogate antioksidansima može doprineti zdravlju mozga i neurološkog sistema. Postoje dokazi da vitamini C i E mogu da pomognu u zaštiti mozga i memorije.
2. Čuvaju zdravlje srca
Istraživanja su pokazala da jedna grupa flavonoida, posebno – antocijanini – koji se nalaze u malinama mogu da suzbiju upalu koja može dovesti do kardiovaskularnih bolesti.
Maline sprečavaju nakupljanje trombocita i snižavaju krvni pritisak. Takođe su odlične i za snižavanje nivoa holesterola i gojaznosti.
3. Prevencija raka
Nacionalni institut za rak je primetio da antioksidanti iz mogu da pomognu u zaštiti tela od raka pluća, jednjaka, želuca i drugih vrsta.
2010. godine naučnici su pacijenta obolelog od raka debelog creva lečili ekstraktom Meeker crvene maline. Rezultati su zapanjujući, ekstrakt je ubio više od 90 odsto ćelija.
Istraživači su procenili da su antioksidansi odgovorni za otprilike polovinu uništavanja ćelija određenih vrsta raka.
4. Smanjuju rizik od nastanka dijabetesa
Lekari su 2018. godine zaključili su da dijetalna vlakna mogu da smanje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i ublaže simptome kod ljudi koji već imaju ovo stanje.
5. Poboljšavaju rad digestivnog trakta
Sadržaj vlakana i vode u malini pomaže u sprečavanju opstipacije i održavanju zdravog probavnog trakta. Adekvatna vlakna podstiču pravilan rad creva, što je presudno za svakodnevno izlučivanje toksina. Povećani unos vlakana takođe može pomoći u smanjenje nivoa holesterola i mršavljenju.
6. Čuvaju zdravlje očiju
Malina sadrži antioksidans zeaksantin, koji filtrira štetne zrake plave svetlosti.
Pored svega ovoga, maline sadrže i:
Vitamin C: Ovaj vitamin je važan za stvaranje kolagena, koji čini da koža izgleda mladoliko
Folat: Folat je neophodan za pravilan rad ćelija. Tokom trudnoće lekari ga prepisuju kako bi podstakli zdrav rast nerođenog deteta.
Vitamin K: Prva linija odbrane od svih kardiovaskularnih bolesti.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)