POZNATI GASTROENTEROLOG SAVETUJE Uzimate najjaču dozu ovog leka 3 dana pre odmora i nećete imati stomačne probleme
Mnogima stomačni problemi upropaste odmor, ako poslušate doktora Perišića ovo letovanje bi mogli izbeći uobičajne neugodne situacije
Kada planiramo letnji odmor, posebno oni koji putuju sa decom, obavezno nosimo i putnu apoteku. Mnogima stomačni problemi upropaste odmor, a gastroenterolog dr Vojislav Perišić je u Jutarnjem programu na TV Prva savetovao šta da uradite pre letovanja kako biste smanjili rizik od ovog problema.
"Tri dana pre polaska treba uzimati probiotik. Možete i standardni probiotik, ali u megadozi, imate nekoliko megadoza – 20 milijardi po jednoj kapsuli ili kesici, 35 milijardi i 55 milijardi. Ja bih savetovao ako se ide u zemlju visokog rizika da se uzme ultrastrong doza, 55 milijardi. Prosto rečeno, potisne sve što je dobro i zdravo i ne ostavi prostor za sve ono što treba da uđe u naš sistem, nema mesta za patogenu bakteriju", pojasnio je on, dodajući da megadozu probiotika treba uzimati i tokom celog odmora.
Dr Perišić ima još jedan savet za one koji putuju u zemlje visokog rizika, tj. u kojima su veće šanse za trovanje hranom i stomačne probleme.
"Enterofuril, jedno antibakterijsko i antivirusno hemijsko jedinjenje koje se ne apsorbuje, a koje ima vrlo visoku koncentraciju u našim crevnim sokovima, pa kad uđe bakterija, ona nema sposobnost da uđe u zid nego biva uništena. To treba uzimati pre odlaska u zemlje visokog rizika".
Pored lekova, dr Voja savetuje da redovno perete ruke pre jela, ali i da birate hranu koja je lako probavljiva i ne opterećuje creva – "posno mleko, posni sir, zeleniš, paradajz, rotkvice, zelena salata, mladi luk. Jedan paradajz ima više vitamina C od jednog limuna, a to je antiupalni vitamin".
I pored svih mera predostrožnosti, ipak se može desiti da vas na odmoru zadese stomačni problemi, a gastroenterolog otkriva šta da radite ako dobijete dijareju.
Dr Voja je na kraju savetovao da voće koje se služi u hotelima dodatno operete, a kada je reč o mesu, savetuje da navalite na giros.
"Giros se sprema na temperaturi od 900 stepeni, ubija svaku bakteriju. I naravno, voće prati, prati, prati... I da pripremaju sezonsku salatu na licu mesta kuvari koji imaju rukavice. Biti oprezan sa kuvanom hranom koja stoji", zaključio je.
BONUS VIDEO