Muči vas gorušica? Rešite ovaj problem na prirodan način
Evo i kako
U nastavku pročitajte i više odličnih recepata protiv gorušice, koje smo pripremili…
Soda bikarbona
U čaši mlake vode razmutiti kašičicu sode bikarbone. Čim se pojave mehurići, popiti u malim gutljajima.
Soda bikarbona protiv žgaravice postiže odlične rezultate jer smanjuje gotovo sve postojuće tegobe. Ona ima bazni karakter pa će ubrzo neutralisati želudačnu kiselinu.
Čaj protiv žgaravice
Sa 2dl kipuće vode preliti 5 g osušenih listića bosiljka, ostaviti neka odstoji oko 10 minuta i procediti. Piti tokom dana najmanje dve šoljice.
Bosiljak se pokazao kao odličan prirodni lek protiv ove vrste želučanih tegoba.
Jabukovo sirće
Jabukovo sirce razređuje želudačnu kiselinu, a vitamini i minerali iz ovog preparata stvaraju alkalno okruženje koje uništava bakterije.
Kašika sirćeta pomeša se sa 2 dl vode a napitak se konzumira tokom obroka i ujutru na prazan stomak.
Kurkuma
Ovaj začin ubrzava prolazak hrane kroz probavni trakt i smanjuje količinu kiseline.
Uradite sledeće: svakom jelu dodajte prstohvat kurkume. Slobodno je stavljajte u variva, supe, salate bez ustručavanja. Ona će sprečiti neprijatan osećaj žarenja u želucu nakon obroka.
Čaj od kima i anisa
U šolju ključale vode sipati po dve kašičice semenki kima i anisa. Po želji, dodati cimeta ili kardamoma. Ostaviti malo nek se natapa 10 minuta, procediti i popiti.
Cimet i kardamom poznati su po tome što „hlade“ stomačnu sluzokožu.
Čaj od belog sleza
Koren ove biljke proizvodi biljnu sluz, koja oblaže i štiti sluzokožu jednjaka i ublažava osećaj pečenja.
Kašiku praha od korena belog sleza sipati u solju hladne vode, razmutiti i polako popiti. Piti tri do četiri puta dnevno.
Čajevi koji sprečavaju vraćanje želudačne kiseline
Čaj od lista nane i cveta bagrema
Tri supene kašike nane prelijte sa 6 dl proključale vode, poklopite, ostavite nek odstoji 20 minuta i onda procedite. Pijte po čašu ovog čaja, tri puta dnevno, i to pola sata pre doručka, ručka i večere.
Tokom dana u čaj dodajte jednu do dve kesice inulina (između 5 i 12 g inulina). Inulin je zapravo posebno biljno vlakno koje je višestruko korisno za naše zdravlje. Od ostalih vlakana se razlikuje po tome što umnožava korisne mikrobe, odnosno probiotike u crevima i na taj način pomaže u borbi protiv loših bakterija, virusa i gljivica.
Inulin koji se dobija iz biljke cikorije, potpuno je prirodan i bezbedan za upotrebu, jer ne izaziva nikakva neželjena dejstva. Mogu da ga koriste svi, pa deca i trudnice.
Posle tri nedelje korišćenja treba napraviti pauzu od sedam dana, a ukoliko se tegobe ne smire, ponovo pijte čaj sa inulinom još tri nedelje.
Na isti način, kao čaj od lista nane, priprema se i čaj od cveta bagrema, koji takođe pomaže u slučaju vraćanja želudačne kiseline.
Čajna mešavina kičice i maslačka
Jednu supenu kašiku kičice i dve supene kašike maslačka prelijte sa tri šolje vrele vode, poklopite i posle 30 minuta procedite. Pijte tri šolje čaja dnevno, i to po jednu 30 minuta pre doručka, ručka i večere. Radite tako 21 dan, a onda napravite pauzu od sedam dana, pa po potrebi ponovite.
Čajna mešavina kupine, đumbira i cimeta
Jednu supenu kašiku kupine prelijte sa pola litra proključale vode, poklopite, ostavite nek stoji poklopljeno sat vremena i procedite. Pre pijenja dodajte po pola kašičice đumbira i cimeta i promešajte. Pijte u toku dana, gutljaj po gutljaj, između obroka.