Vatreno sirće: Eliksir koji jača imunitet i pomaže u borbi protiv infekcija
Foto: Freepik

Šta je to „vatreno sirće“ ?

Oksimel je vrsta sirupa koji se koristi za iskašljavanje, upalu grla, ili kao diuretik. Pravi se od sirćeta, meda i aromatičnog bilja. Njegovo ime – oskimel – potiče od starogrčke reči okimeli, što znači kiselina i med. Narodna travarka i osnivač Kalifornijske škole za proučavanje bilja, Rosemary Gladstar, skovala je izraz „vatreno sirće“ za oksimel i poseban recept, pre nešto više od 40 godina. Tonik sadrži jabukovo sirće, med i još neke biljke i smatra se odličnim sredstvom za očuvanje dobrog zdravlja.

Kako se pravi?

Postoji mnogo recepata na osnovu kojih se pravi jabukovo sirće s medom. Sastojci i količine mogu da se menjaju prema ukusu. Najčešće se kao dodaci koriste ren, beli i crni luk, svež đumbir, jabukovo sirće. Savet je da se koriste jednaki delovi rena, crnog i belog luka i đumbira, kako ni jedna aroma ne bi bila dominantna. Svi ovi sastojci se iseckaju i stave u staklenu teglu, koja se napuni jabukovim sirćetom.

Dodajte četvrtinu ljute papričice u prahu ili više po ukusu. Trebalo bi da bude „podnošljivo“ ljuto. Sve se zatvori i dobro promućka. Koristite papir za pečenje ispod metalnog poklopca za teglu kako bi ste sprečili pojavu korozije, rđe. Čuvati na suvom i hladnom mestu 4 nedelje, nikako duže, jer sirće može razgraditi ostale sastojke. Savet je da se tokom 4 nedelje svakog dana tegla malo protrese.

Nakon 4 nedelje ova smesa se procedi kroz gazu. Dodaje se med po ukusu i dobro promeša, kako biste dobili slatkasto-ljuto-kiseli začinski tonik. Neke varijacije ovog recepta uključuju dodavanje limuna, pomorandže i začinskog bilja, ruzmarina, majčine dušice i anisa.

Kako se pravi?

Postoji mnogo recepata na osnovu kojih se pravi jabukovo sirće s medom. Sastojci i količine mogu da se menjaju prema ukusu. Najčešće se kao dodaci koriste ren, beli i crni luk, svež đumbir, jabukovo sirće. Savet je da se koriste jednaki delovi rena, crnog i belog luka i đumbira, kako ni jedna aroma ne bi bila dominantna. Svi ovi sastojci se iseckaju i stave u staklenu teglu, koja se napuni jabukovim sirćetom.

Dodajte četvrtinu ljute papričice u prahu ili više po ukusu. Trebalo bi da bude „podnošljivo“ ljuto. Sve se zatvori i dobro promućka. Koristite papir za pečenje ispod metalnog poklopca za teglu kako bi ste sprečili pojavu korozije, rđe. Čuvati na suvom i hladnom mestu 4 nedelje, nikako duže, jer sirće može razgraditi ostale sastojke. Savet je da se tokom 4 nedelje svakog dana tegla malo protrese.

Nakon 4 nedelje ova smesa se procedi kroz gazu. Dodaje se med po ukusu i dobro promeša, kako biste dobili slatkasto-ljuto-kiseli začinski tonik. Neke varijacije ovog recepta uključuju dodavanje limuna, pomorandže i začinskog bilja, ruzmarina, majčine dušice i anisa.

Upotreba kod prvih simptoma prehlade, ali i za koktele

Za jačanje imuniteta koristi se jedna, do dve kašike ovog sirćeta. Može se razblažiti u čaši vode. Uzima se ako osetite prve simptome prehlade ili kao sredstvo da se zagrejete tokom zime. Često se koristi kao dodatak salatama, supama, čajevima, varivima, a neko ga dodaje i u koktele.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading