Veoma važan nutrijent: Šta se dešava u organizmu ako dođe do nedostatka vitamina K?
Pazite na svoju ishranu
Vitamin K otkriven je 1929. godine kao esencijalni nutrijent za koagulaciju krvi, odnosno zgrušavanje krvi.
Vitamin K je stomatolog Veston Prajs, koji je proputovao svet početkom 20. veka, proučavajući odnos između ishrane i bolesti u različitim populacijama.
Postoje dve glavne vrste vitamina K. Vitamin K1 dolazi iz biljaka, posebno lisnatog zelenog povrća poput spanaća i kelja. Vitamin K2 se prirodno stvara u crevnom traktu i deluje slično kao K1.
Vitamin K igra važnu ulogu u koagulaciji. Zgrušavanje je proces koji pomaže u sprečavanju prekomernog krvarenja unutar i izvan tela. Vašem telu je potreban vitamin K da bi proizvodio proteine koji rade tokom procesa zgrušavanja. Ako vam nedostaje vitamin K, vaše telo nema dovoljno ovih proteina.
Može da pomogne u prevenciji srčanih bolesti
Nagomilavanje kalcijuma u arterijama oko srca je ogroman faktor rizika za srčana oboljenja. Sve što može da smanji nakupljanje kalcijuma može pomoći u prevenciji srčanih bolesti. Veruje se da vitamin K pomaže tako što sprečava taloženje kalcijuma u vašim arterijama.
Pozitivno deluje na zdravlje kostiju i smanjenju rizika od osteoporoze
Osteoporoza znači “porozne kosti” i sve češći je problem danas. Posebno se primećuje kod starijih žena i snažno povećava rizik od preloma. Vitamin K2 igra centralnu ulogu u metabolizmu kalcijuma, glavnog minerala koji se nalazi u vašim kostima i zubima.