ONO SI ŠTO JEDEŠ Da li je organska hrana boljeg kvaliteta?
Foto: Shutterstock

Poslovica kaže - ono si što jedeš. Upravo ta ideja pomogla je industriji organske hrane da izraste u industriju od više milijardi evra godišnje, budući da ljudi žele bolje ne samo za sebe nego i za svoju okolinu. Ali da li je takozvana čista hrana zapravo bolja od komercijalno odgajanih sorti? Iako postoje tvrdnje da organska hrana nema veće prednosti u odnosu na konvencionalnu, ljudi još veruju da je istina da ima. 

Organska hrana ne sadrži dodatke dopuštene u konvencionalnoj kao što su hidrogenizovane masnoće, aspartam ili veštačke boje i ukusi. Ona takođe ne sadrži pesticide i herbicide - uzročnike brojnih oboljenja, kao ni genetski modifikovane organizme. Po svom sastavu, ona ima značajno više nivoe vitamina i minerala. Organska hrana u proseku sadrži 63 odsto više kalijuma, 73 odsto više gvožđa i 125 odsto kalcijuma nego proizvodi dobijeni konvencionalnom poljoprivredom, a udeo sadržaja suve materije u organskim proizvodima veći je i do 30 odsto.

Rezultati četvorogodišnjeg projekta koji je finansirala Evropska unija pokazuju kako organski uzgajano voće i povrće sadrži do 40 odsto više antioksidanasa, te veće količine minerala poput gvožđa i cinka. Karlo Lajfert, koordinator projekta, profesor smatra kako konzumiranje organskog voća i povrća pomaže u povećanju unosa nutrijenata i onim konzumentima koji ne uspevaju da pojedu preporučenu količinu voća i povrća - dnevno pola kilograma. Ovde se posebno izdvajaju zelena salata, spanać i kupus.

Organski proizveden kivi, krompir i šargarepa imaju bitno veći udeo vitamina C. Studijom je utvrđeno i da mleko od krava hranjenih organskom stočnom hranom sadrži i do 60 odsto više antioksidanasa i veći nivo vitamina E.

O antioksidansima se poslednjih godina sve više govori kao o materijama koje smanjuju rizik od kancera i srčanih oboljenja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading