NAJMOĆNIJI MINERAL NA SVETU ILI OPASAN OTROV Ima ga samo u 8 namirnica, a usporava starenje
Postoji mnogo dokaza da je silicijum od vitalnog značaja za zdravlje kostiju i sprečavanje preloma kako starimo
Silicijum je esencijalni mineral, neophopdan za dobro zdravlje, o kome se malo priča i zna.
Kada govore o silicijumu u hrani, ljudi zapravo najčešće misle na silicijum-dioksid, formu u kojoj se pojavljuje ovaj element kojeg u prirodi ima najviše posle kiseonika.
Uloga ove materije u organizmu čak ni do dana današnjeg nije potpuno razjašnjena, a mnogi je ipak uzimaju kao dodatak ishrani, uvereni da doprinosi jačanju kostiju i zglobne hrskavice.
Drugi je opisuju kao "čarobni prah" kojim se vrši detoksikacija organizma. Takođe, ima tvrdnji da može da pomogne kod tegoba s varenjem, srčanih oboljenja pa čak i Alchajmerove bolesti.
Foto: Shutterstock
Međutim, američka agencija FDA upozorava da ne treba nipošto ne treba uzimati više do 10 do 30 grama dnevno. Nije za sada dokazano loše dejstvo ovih suplemenata, ali silicijum-dioksid može biti opasan ako se udiše. Naime, ulaskom u disajne puteve, on može dovesti do hroničnih plućnih bolesti pa čak izazvati i karcinom ukoliko je osoba na poslu stalno izložena kontaktu sa kristalima silicijuma.
U medicinskim istraživanjima ima podataka koji ukazuju da nam je silicijum neophodan u hrani. Međutim, nije precizno dokazano za šta on služi, a većina stručnjaka se slaže da ga ima dovoljno u uobičajenoj uravnoteženoj ishrani. Dakle, jedite što raznovrsniju hranu.
Najviše ga ima u zelenom povrću kao što je, na primer, spanać, ali i u boraniji, smeđem pirinču i žitnim pahuljicama. Takođe, naći ćete ga i u sočivu, a od svih voćki, najveća koncentracija je u bananama.
Zanimljivo je da najviše silicijum-dioksida ima u pivu. On tu nastaje kroz proces vrenja i to u količini koja pivo čini "šampionom" silicijuma u poređenju sa svim ostalim vrstama hrane i pića.
EPA/LUKAS BARTH-TUTTAS
1. Poboljšava zdravlje kose, kože i noktiju
Silicijum je dugo bio dodatak za kosu, kožu i nokte. Silicijum se prirodno nalazi u noktima, što ih čini jakim. Kada se silicijum dioksid u ishrani smanji, nedostatak uzrokuje da naši nokti rastu sporije i postaju lomljiviji.
2. Poboljšava zdravlje zglobova
Pošto je kolagen od vitalnog značaja za zdrave zglobove, vezivno tkivo ili ligamente i hrskavicu, silicijum je takođe važan.
Daje snagu i elastičnost kolagenu, tako da su zglobovi fleksibilniji, brže zarastaju i mogu da se oporave od svakodnevnog habanja i kidanja kojima se naša tela podvrgavaju sa svim našim savijanjem, uvijanjem i istezanjem. Mnogi ljudi koriste silicijum za ublažavanje bolova u zglobovima i simptoma artritisa.
Foto: Shutterstock
3. Jača zdravlje kostiju
Prisustvo silicijum dioksida pomaže telu da koristi kalcijum. Kako starimo, nivoi silicijum dioksida opadaju, a kosti slabe.
Postoji mnogo dokaza da je silicijum od vitalnog značaja za zdravlje kostiju i sprečavanje preloma kako starimo. Zubi i desni takođe dobijaju podsticaj od silicijum dioksida.
4. Poboljšava zdravlje srca
Pošto silicijum jača krvne sudove i mišićno tkivo, ovo ne bi trebalo da bude previše iznenađujuće – da silicijum podržava zdravlje kardiovaskularnog sistema.
5. Smanjuje probavne smetnje
Silicijum je važan u izgradnji snažnog stomaka i mišića i tkiva digestivnog trakta. Silicijum pomaže u obnavljanju i jačanju ovih tkiva nakon što su oštećena lošom ishranom, parazitima, godinama ili drugim povredama.
6. Jača imuni sistem i ubrzava proces zarastanja rana
Kao deo kolagena, silicijum može ubrzati zarastanje opekotina, rana i ožiljaka. Silicijum je veoma dobar u uklanjanju otpadnog materijala, toksina i teških metala iz tela.
7. Može pomoći u lečenju Alchajmerove bolesti
Postoje dokazi da nakupljanje aluminijuma doprinosi Alchajmerovoj bolesti, a nedavna studija je pokazala da silicijum može igrati ulogu u uklanjanju aluminijuma.
BONUS VIDEO