BIRAJTE ZDRAVE GRICKALICE 10 sjajnih načina da jedete manje obrađenu hranu
Prerađena hrana je ona koja je konzervirana, kuvana, zamrznuta, pasterizovana ili upakovana.
Možete bez bojazni uživati u mnogim prerađenim namirnicama, uključujući konzervirano povrće, smrznuto voće i pasterizovane mlečne proizvode i da to bude zdrava ishrana. Međutim, neki visokoobrađeni proizvodi puni su soli, šećera, aditiva i konzervansa, što može naštetiti vašem zdravlju, piše Master fizikal.
Evo 10 jednostavnih, održivih i realnih strategija koje će vam pomoći da jedete manje prerađenu hranu.
Foto: Shutterstock
1. Zdrave grickalice pri ruci
Ako vam nedostaje vremena, bilo bi dobro da u kuhinji uvek imate mnoštvo hranljivih grickalica. Omiljene zdrave grickalice su: sveže voće, mešani orašasti plodovi i povrće sa humusom.
Foto: Shutterstock
2. Cela zrna umesto rafinisanih
Konkretno, možete zameniti rafinisane žitarice kao što su bela testenina, pirinač, hleb i tortilje onim od celog zrna, kao što su smeđi pirinač i testenina, hleb i tortilje od celog zrna.
3. Budite kreativni u kuhinji
Osećate li se avanturistički, pretvorite svoju omiljenu prerađenu hranu u zdraviju tako što ćete je ponovo kreirati u svojoj kuhinji sa zanimljivim novim sastojcima.
4. Više vode
Slatki napici kao što su soda, slatki čaj, voćni sokovi i sportski napici sadrže mnogo šećera i kalorija, ali malo esencijalnih hranljivih materija. Postepeno menjanje ovih pića za vodu je odličan način da poboljšate ukupni kvalitet ishrane.
Foto: Shutterstock
5. Pripremite obrok
Pripremanje veće količine hrane jednom ili dva puta nedeljno osigurava da imate puno hranljivih obroka spremnih u frižideru, čak i kada ste previše zauzeti da kuvate.
Foto: Shutterstock
6. Više povrća
Kada pripremate obroke kod kuće, uvek dodajte i malo povrća da biste povećali unos zdrave, neprerađene hrane.
Foto: Shutterstock
7. Promenite rutinu kupovine
Sledeći put kada odete u prodavnicu, napunite kolica zdravim, minimalno obrađenim sastojcima poput voća, povrća, celih žitarica i mahunarki.
8. Probajte neke jednostavne zamene
Zamenite slatke žitarice činijom ovsene kaše sa svežim voćem za doručak.
Foto: Shutterstock
9. Manje obrađenog mesa
Prerađeno meso kao što su slanina, kobasice, i viršle Međunarodna agencija za istraživanje raka klasifikuje kao kancerogeno.
10. Polako s promenama
Nema potrebe da odjednom potpuno eliminišete prerađenu hranu iz svoje ishrane jer je sporo unošenje promena često efikasnije i dugoročnije.