BIRAJTE ZDRAVE GRICKALICE 10 sjajnih načina da jedete manje obrađenu hranu
Možete bez bojazni uživati u mnogim prerađenim namirnicama, uključujući konzervirano povrće, smrznuto voće i pasterizovane mlečne proizvode i da to bude zdrava ishrana. Međutim, neki visokoobrađeni proizvodi puni su soli, šećera, aditiva i konzervansa, što može naštetiti vašem zdravlju, piše Master fizikal.
Evo 10 jednostavnih, održivih i realnih strategija koje će vam pomoći da jedete manje prerađenu hranu.
1. Zdrave grickalice pri ruci
Ako vam nedostaje vremena, bilo bi dobro da u kuhinji uvek imate mnoštvo hranljivih grickalica. Omiljene zdrave grickalice su: sveže voće, mešani orašasti plodovi i povrće sa humusom.
2. Cela zrna umesto rafinisanih
Konkretno, možete zameniti rafinisane žitarice kao što su bela testenina, pirinač, hleb i tortilje onim od celog zrna, kao što su smeđi pirinač i testenina, hleb i tortilje od celog zrna.
3. Budite kreativni u kuhinji
Osećate li se avanturistički, pretvorite svoju omiljenu prerađenu hranu u zdraviju tako što ćete je ponovo kreirati u svojoj kuhinji sa zanimljivim novim sastojcima.
4. Više vode
Slatki napici kao što su soda, slatki čaj, voćni sokovi i sportski napici sadrže mnogo šećera i kalorija, ali malo esencijalnih hranljivih materija. Postepeno menjanje ovih pića za vodu je odličan način da poboljšate ukupni kvalitet ishrane.
5. Pripremite obrok
Pripremanje veće količine hrane jednom ili dva puta nedeljno osigurava da imate puno hranljivih obroka spremnih u frižideru, čak i kada ste previše zauzeti da kuvate.
6. Više povrća
Kada pripremate obroke kod kuće, uvek dodajte i malo povrća da biste povećali unos zdrave, neprerađene hrane.
7. Promenite rutinu kupovine
Sledeći put kada odete u prodavnicu, napunite kolica zdravim, minimalno obrađenim sastojcima poput voća, povrća, celih žitarica i mahunarki.
8. Probajte neke jednostavne zamene
Zamenite slatke žitarice činijom ovsene kaše sa svežim voćem za doručak.
9. Manje obrađenog mesa
Prerađeno meso kao što su slanina, kobasice, i viršle Međunarodna agencija za istraživanje raka klasifikuje kao kancerogeno.
10. Polako s promenama
Nema potrebe da odjednom potpuno eliminišete prerađenu hranu iz svoje ishrane jer je sporo unošenje promena često efikasnije i dugoročnije.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)