VALJALO BI DA ZNATE Evo šta unosite u organizam samo jednom konzervom tunjevine

alo.rs/S.Ć. | Žena 06.07.2022 15:57

Tuna je veoma zastupljena vrsta ribe u ljudskoj ishrani i preporučuje se da se uvede u regularnu ishranu, no ne previše često

Foto: Shutterstock

Najčešće tunu kupujemo u konzervi, u komadima ili sitno seckanu, u ulju, maslinovom ulju, sosu od povrća, limuna ili nekoj drugoj kombinaciji.

1. Izvor visokokvalitetnih proteina
Riba je izvor visokokvalitetnih proteina, a tunjevina u konzervi posebno nudi  proteine.

2. Dobar izvor aminokiseline taurina
Osim što su izvor proteina, morski plodovi, uključujući ribu kao što je tuna, koristan su izvor aminokiseline taurina. Studije pokazuju da ova aminokiselina može biti od pomoći u zaštiti od srčanih bolesti.

3. Koristan izvor vitamina i minerala

I sveža i konzervirana tunjevina su koristan izvor vitamina B, posebno niacina (B3), koji podržava nervni sistem i kožu.Tunjevina takođe sadrži kalcijum, koji podržava zdrave kosti i kontrakcije mišića; magnezijum, potreban za energiju; i vitamin D, koji podržava imuni sistem, snagu kostiju i funkciju mozga. Sveža tunjevina (na 100 g) ima duplo veću količinu vitamina D u poređenju sa konzerviranom tunom, prenosi Bbcgoodfood.

4. Može pomoći u kontroli težine
Tunjevina, uključujući tunjevinu u konzervi u izvorskoj vodi ili salamuri, ima malo masti i kalorija, ali je bogata proteinima, što je čini korisnim uključivanjem u dijetu za mršavljenje.

5. Malo masti
Tunjevina ima malo masti, sa samo 1 g masti u jestivoj porciji od 100 g – to je slučaj i sa tunom konzerviranom u izvorskoj vodi ili salamuri.

Iako se nekada smatrala masnom vrstom ribe, i za koju se smatralo da je korisna za zdravlje srca, zvanični saveti Ujedinjenog Kraljevstva o masnoj ribi su se promenili 2018. godine, pri čemu se tuna više ne smatra dobrim izvorom. To je zato što trenutni podaci pokazuju da su nivoi dugolančanih omega-3 polinezasićenih masnih kiselina u svežoj tunjevini više uporedivi sa onima u beloj ribi.

Prednosti i mane vezane za zdravlje

Tunjevina spada u visoko cenjene zdrave namirnice i preporučuje se da se uvede u regularnu ishranu, no ne previše često. Naime, ribe poput tune sadrže odreženu koncentraciju žive, što može da bude opasno za zdravlje. Živa oštećuje nervni sistem i može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema, ukoliko se naš organizam njom prezasiti. U svežoj tuni ima više žive i teških metala, nego u konzerviranoj. Stvar je u tome da tuna i druge morske ribe upijaju ove materije iz vode, na svom dugom putu. Ipak, umerena konzumacija nije rizična, donosi dosta prednosti.

Zdrave oči – Tunjevina je bogata vitaminima i masnim kiselinama koji igraju važnu ulogu u zdravlju očiju. Dokazano je da omega 3 masne kiseline sprečavaju degenerativne promene vida kod starijih ljudi, te tako čuvaju bistre i zdrave oči, sve do poznih godina.

Prevencija raka – Tunjevina je dobra prirdna preventiva naszanka nekih oblika kancera, pre svega zahvaljujući koncentraciji selena. Važnu ullogu u sprečavanju raka imaju i omega 3 masne kiseline iz tune.

Mršavljenje – Pošto mala porcija tune može da zadovolji skoro polovinu dnevnih potreba za proteinima, to znači da na taj način u telo unosimo puno proteina, a malo kalorija. Konzervirana tuna se obično konzumira u porcijama koje variraju oko 100 gr, što iznosi negde između 130 i 200 kalorija. Naravno, tunu u ulju uvek ocedite ili odaberite neku drugu, lakšu, varijantu.

BONUS VIDEO

Expand player
Pogledajte više