DOBRI I LOŠI UGLJENI HIDRATI Ako pravilno birate, imaćete energije za ceo dan, a možete izgubiti i na težini

magazin novosti/Alo.rs/J.M. | Žena 09.07.2022 17:30

Ako obraćate pažnju na količinu i vrstu ugljenih hidrata koje jedete, može vam pomoći da razumete razliku između "dobrih" i "loših" ugljenih hidrata

Foto: Shutterstock

Prema Harvardskoj školi javnog zdravlja, neki ugljeni hidrati potpomažu zdravlju, dok drugi, ako se jedu prečesto ili u prevelikim količinama, mogu potencijalno dovesti do zdravstvenih problema.

Između 50 i 60 procenata kalorija koje osoba konzumira svaki dan treba da potiče od ugljenih hidrata.

Međutim, to ne znači da su ugljeni hidrati koje ćete naći u slatkišima, kolačićima i drugoj visoko obrađenoj hrani isti kao oni u povrću i celim žitaricama.

Odatle dolazi ideja o dobrim i lošim ugljenim hidratima.

U osnovi se razlaže na jednostavne ugljene hidrate koji su "loši" i složene ugljene hidrate koji su "dobri".

Složeni i jednostavni su termini koji se odnose na to kako se hrana razlaže u energiju (šećer) u telu.

Složeni ugljeni hidrati

Složeni ugljeni hidrati su oni koji vašem telu daju najbolje gorivo.

Obično se nalaze u hrani bogatoj vlaknima, koja se sporije razgrađuju, dajući vam stabilan nivo šećera u krvi tokom dana i čineći da se osećate manje gladnim i razdražljivim kada dođe sredina popodneva.

Ova hrana će vam dati potrebnu energiju za dan. 

Odlična je ideja da unesete više ovih ugljenih hidrata u svoju dnevnu ishranu:

Sveže voće, idealno ono sa niskim glikemijskim indeksom kao što su kajsije, maline, jagode i kupine
Povrće bez skroba
Cela zrna i hrana napravljena od celih zrna, kao što su određene vrste hleba i žitarica
Semenke, različite vrste 
Mahunarke
Mlečni proizvodi koji nisu zaslađeni šećerom, kao što su jogurt, pavlaka i sir

Jednostavni ugljeni hidrati

Vaše telo brzo razgrađuje jednostavne ugljene hidrate, povećavajući nivo šećera u krvi i vraćajući vas u kuhinju u roku od nekoliko sati od poslednjeg obroka.

Osim ako niste sportista ili vam je potrebna iznenadna navala energije iz nekog razloga, obično je najbolje izbegavati ove ugljene hidrate u svakodnevnoj ishrani:

Rafinisane žitarice poput belog hleba, belog pirinča i testenine
Prerađena hrana kao što su kolači, slatkiši, kolačići i čips
Beli krompir
Zaslađena bezalkoholna pića
Šećer

Smanjivanje loših ugljenih hidrata može vam pomoći da izgubite težinu, kao i da vam pruži osećaj više energije i manje razdražljivosti. Ugljeni hidrati su gorivo koje pokreće vaše telo. Stavljanje pravog goriva u vaš motor čini svet razlike.

BONUS VIDEO:

Expand player
Pogledajte više