BALANS I RAVNOTEŽA Starije osobe moraju da vode računa o stanju kostiju
Foto: Shutterstock

Prelom ili fraktura kuka se najčešće događa kod starijih ljudi, a glavni razlog za to je gubitak gustine kostiju, to jest, osteoporoza. Kako žene imaju veći rizik za prelom, to je njihov rizik od preloma kuka dva do tri puta veći nego kod muškaraca. Drugi faktor je smanjena mišićna snaga i loša ravnoteža, pa su skloni padovima. Glavni uzrok nastanka preloma kod starijih je pad, dok je kod mlađih povreda, saobraćajna nezgoda, pad sa velikih visina.

BALANS I RAVNOTEŽA Starije osobe moraju da vode računa o stanju kostiju

Foto: Shutterstock

 

Simptomi

Javiće se jak bol, nemogućnost pomeranja noge i oslonca na tu nogu. Noga može biti rotirana ka spolja, pa se stiče utisak da je ta noga kraća. Može se javiti otok i podlivi zbog povrede tkiva, a kost može biti slomljena ili naprsla.

BALANS I RAVNOTEŽA Starije osobe moraju da vode računa o stanju kostiju

Foto: Shutterstock

 

Kako izgleda lečenje

Prelomi se najčešće dešavaju u gornjem delu butne kosti. U zavisnosti od mesta, tipa preloma, godina, odlučuje se za operativno ili neoperativno lečenje.

Neoperativno - podrazumeva mirovanje i pozicioniranje noge. Ovaj vid lečenja se primenjuje kad je vanzglobni prelom, prelom koji bi trebalo da zaraste i kod osoba koje iz nekog razloga ne mogu biti operativno zbrinute.

Operativno - podrazumeva spajanje polomljenih delova metalnom pločicom i šrafovima, zamena jednog dela zgloba, glave butne kosti veštačkom ili zamena oba dela zglobnih površina kuka, glave butne kosti i udubljenje na karlici u koju ulazi glava.

Kako sprečiti padove

Nošenje udobne i nešto ravnije obuće. Izbegavajte tepihe i staze koje se klizaju i pomeraju. Potrebna je dobra osvetljenost, a koristite gumene podmetače za kade ili tuš-kabine. Postavite rukohvate na stepeništu i ne izbegavajte korišćenje štapa.

BALANS I RAVNOTEŽA Starije osobe moraju da vode računa o stanju kostiju

Foto: Shutterstock

 

Oporavak je neizvestan

Oporavak od operacije zavisi od njenog tipa, ali i od fizičke kondicije pacijenta pre preloma. Mnogi pacijenti se odluče da se rehabilituju u rehabilitacionom centru, banji ili privatno.

Pored kineziterapije, uvode se i fizikalne procedure u cilju bržeg stvaranja kalusa, zarastanja ožiljka, poboljšanja cirkulacije, smanjenja bola.

Preventiva je pola posla

Savetuje se stalna fizička aktivnost uključivanjem vežbi za povećanje balansa i ravnoteže kako bi se smanjio procenat padova, dobra ishrana, uzimanje vitamina D i kalcijuma. Kod žena se savetuje merenje gustine kostiju i ako je potrebno uključiti lekove za sprečavanje osteoporoze.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading