NAJJEFTINIJE VOĆE VREDI KAO CELA APOTEKA Kao melem je za želudac i creva, a glukozu drži pod kontrolom

alo.rs/S.Ć. | Žena 13.07.2022 14:04

Preporučuje se kod onih koji paze na glukozu u krvi jer neće dovesti do naglog “skoka” šećera, a samim time ni naglog pada koji ga prati

Rina

Šljive su među najjeftinijim i najlakše dostupnim voćem kod nas. Jedemo ih sveže, sušene, u obliku džema ili u kolačima, toliko su lake za upotrebu i ukusne da nema osobe koja ih ne voli.

A da li ste znali da su šljive odličan saveznik našeg zdravlja? Ljudi koji bi trebalo da kontrolišu nivo glukoze u krvi trebalo bi da uvedu šljive u ishranu. Povišen šećer koji vodi u dijabetes može se stabilizovati unosom hrane koja ima nizak glikemijski indeks, a šljive spadaju u takve namirnice.

Ugljeni hidrati kao što je šećer se vare i apsorbuju različitom brzinom, i hrana koja ima nizak glikemijski indeks obično se u telu sporije pretvara u šećer. Zato se preporučuje kod onih koji paze na glukozu u krvi jer neće dovesti do naglog “skoka” šećera, a samim time ni naglog pada koji ga prati.

Za dobru probavu

Potopite šljive u vodu preko noći i ujutru ih pojedite i popijte kao sok. Ukoliko nije sezona šljive, koristite suve šljive. Vlakna i sorbitol koje sadrži šljiva su efikasni u borbi protiv zatvora.

Hrana niskog glikemijskog indeksa tako održava šećer stabilnim bez naglih promena, ali to nije jedino što šljive čini odličnim za ishranu. Bogate su hlorogenom kiselinom, polifenolom koji reguliše apetit, a podižu i nivo hormona adiponektina koji ima ulogu u regulisanju šećera u krvi.

Već znate da su šljive dobre za probavu zbog visokog sadržaja vlakana, a studija u “Britanskom medicinskom žurnalu” utvrdila je i da unošenje svežih i suhih šljiva može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2. 

BONUS VIDEO

Expand player
Pogledajte više