ČUDESNI PARADAJZ Kako ga pripremiti za vreme leta
Paradajz je izuzetno zdrav i nepresušan izvor nutrijenata, uključujući vitamin C i beta-karoten.
Najvažniji sastojak paradajza je definitivno likopen. Moćni antioksidans koji hrani naše telo i jača nam imunitet. Podeliću sa vama moje omiljene recepte za tople dane.
Foto: Shutterstock
VITAMINSKA SALATA - Naseckajte dva sveža paradajza, manji krastavac, glavicu crnog luka (može i beli luk). Dodajte 40 g mrvljenog kozjeg sira i 50 g kockica dimljenog tofu sira. Pomešajte sve sastojke i prelijte maslinovim uljem, sitno seckanim svežim bosiljkom i šakom usitnjenih oraha.
Foto: Shutterstock
BRZA PASTA - U posoljenoj vodi skuvati 70 g heljdine testenine da bude al dente. U blenderu sameljite dva manja paradajza, dva čena belog luka, 1 cm svežeg đumbira, kašiku limunovog soka, kašičicu kokosovog šećera. Na kraju dodajte sitno seckani korijander i himalajsku so. Tako napravljenim pelatom prelijte pastu i još nekoliko minuta ostavite da sve prokuva na tihoj vatri.
Foto: Shutterstock
PUNJENI PARADAJZ - Skuvajte 35 grama kuskusa u vodi s malo kurkume. Isecite 2 manja paradajza tako što ćete im odseći vrh i izvaditi središnji deo i stavite ga u činiju. Dodajte sitno seckani crni luk, sok od pola limuna, 20 g usitnjenih oraha, kašiku maslinovog ulja, so, biber i sitno seckani peršun. Dobro promešajte i dodajte kuskus. Nadevom napunite paradajz, poređajte na pek-papir i pecite 15 minuta na 200 stepeni dok blago ne omekša.
Foto: Shutterstock
SALATA SA MOCARELOM – Isecite paradajz na kriške. Dodati 100 g seckane mocarele, kašiku hladno ceđenog nerafinisanog maslinovog ulja, 1/2 kašike pesto sosa, prstohvat sušenog origana, kašiku balzamika od nara.
Osvežavajući napitak za letnje dane
Sastojci:
200 ml hladnog soka od paradajza
seckana sveža nana
kockice leda
1/2 kašike meda
1 prstohvat himalajske soli
Priprema:
Sve sastojke pomešati i popiti dok je napitak još hladan.