OSEĆATE SE BEZVOLJNO I ISCRPLJENO? Vrlo je moguće da vam nedostaje jod
Na ovaj način štitimo svoje telo.
Dnevne potrebe odraslog čoveka iznose 150 mikrograma, dok se trudnicama preporučuje duplo više, 300 mikrograma.
Najbolji izvori joda su alge, morska riba i jodirana so.
Nedostatak joda izaziva:
Umor
Osećate se iscrpljeno kada se probudite, 8 ili 10 sati spavanja noću vam nije dovoljno ili ne možete da funkcionišete ceo dan bez popodnevne dremke? Manjak energije i osećaj umora povezani su s brojnim zdravstvenim stanjima, ali najčešće, simptom su nedovoljnog lučenja tiroidnih hormona.
Depresiju
Hipotiroidizam (manjak lučenja hormona štitne žlezde) može uzrokavati osećaj depresije i bezvoljnosti, ali utiče i na slabije lučenje serotonina - hormona sreće.
Porast telesne težine
Iako je porast telesne težine najčešće posledica nezdravog načina života, ukoliko se javi u kombinaciji sa simptomima kao što su osećaj hladnoće i izražen umor, moguće je da je uzrokovan usporenim radom štitne žlezde.
Često ova osećanja pripisujemo stresu, problemima na poslu, finansijskim i ljubavnim problemima i drugim spoljnim uticajima. Ali šta ako je problem u nečemu drugom?
Problemi sa nesanicom, umorom, osećajem anksioznosti i depresije mogu ukazivati na probleme sa štitnom žlezdom. Kada nema dovoljno joda na raspolaganju, štitna žlezda nije u mogućnosti da proizvodi dovoljnu količinu tiroidnih hormona.
Jod je osnovni gradivni element hormona štitne žlezde i utiče na većinu metaboličkih procesa u organizmu.
Hrana koja sadrži jod
Potrebno je promeniti režim ishrane i ne podgrevati hranu na visokim temperaturama. Naše telo ne može samostalno da proizvodi jod, pa se njegov nivo mora dopuniti spoljnim izvorima.I prva stvar koja pada na pamet je jodirana so.Ovo je najbolji način da se dopuni i održi nivo joda u telu.
So je dobro koristiti u kombinaciji sa drugim proizvodima koji sadrže jod:
Morske alge - sadrže najviše joda (od 300 do 3000 mcg);
Plodovi mora i morska riba - pored neophodnog elementa u tragovima, ova hrana bogata je omega 3 i 6 masnim kiselinama
Bobice i voće, odnosno jagode, borovnice, grožđe, brusnice sadrže najviše joda
Orašasto voće - u kojem prednjači orah što se količine joda tiče
Suvo voće- najviše joda ima u suvim šljivama
Namirnice koje sadrže manje joda su ćuretina, jaja, heljda, pečurke, ovsena kaša, krompir, cvekla, rotkvice i kefir.
BONUS VIDEO:
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)