Bogate hranljivim sastojcima: Otkrijte zdravstvene prednosti smokve
Jedna sveža smokva normalne veličine sadrži oko 30 kalorija, 8 grama ugljenih hidrata i 1 gram vlakana. U njima se nalazi bogatstvo minerala kao što su magnezijum, kalijum, bakar. Takođe, i visok sadržaj vitamina K, uz grupu B vitamina (B1, B2 i B6).
Regulišu nivo šećera u krvi
Jedna mala studija rađena devedesetih godina kaže da je od 10 osoba sa dijabetesom tipa 1, četvoro uspelo da smanji potrebu za insulinom. Referentna grupa je uzimala čaj od listova smokve pre doručka. To je umanjilo njihove potrebe za insulinom. U toku jednog meseca su nastavili da piju čaj od smokve, a njihove doze insulina smanjile su se za oko 12 odsto.
Takođe, jedno istraživanje se bavilo merenjem GI (glikemijskog indeksa) pića koja sadrže velike doze ekstrakta ploda smokve. Pokazalo se da je on niži od GI ovog svežeg voća. Ipak, nikako ne sme da se zaboravi da sušene smokve sadrže izuzetno veliku količinu šećera, pa bi osobe koje imaju ove probleme trebalo da ograniče njihov unos, ili da ih izbegavaju.
Pomažu kod opstipacije
U studiji u kojoj je učestvovalo 150 ljudi sa sindromom iritabilnog kolona uz opstipaciju, utvrđeno je da su osobe koje su konzumirale 4 sušene smokve dnevno imale značajno smanjenje simptoma (bol, opstipacija, nadimanje, gasovi).
Jedno istraživanje sa 80 ispitanika pokazalo je da je redovan dodatak svežih smokava u ishranu tokom 8 nedelja značajno smanjio opstipaciju, u odnosu na one koji su bili kontrolna grupa.
Potencijalno antikancerogeno dejstvo
Istraživana su i korisna svojstva lista smokve. Pokazalo se da prirodni lateks koji sadrže, pokazuje odlike antikancerogenog odelovanja protiv ćelija raka debelog creva, dojke, grlića materice i jetre.
Potrebno je više kliničkih studija na ljudima kako bi se ova saznanja potvrdila i našla širu primenu.
Odlične za kardiovaskularni sistem
Umereno konzumiranje smokava može da utiče na regulaciju nivoa krvnog pritiska i holesterola. Ove dve stvari su od krucijalnog značaja za naše bolje vaskularno zdravlje i manje rizike od srčanih oboljenja.
Studije rađene na životinjama pokazale su određene pozitivne promene nivoa ukupnog holesterola i triglicerida u toku, i nakon suplementacije ekstraktom lista smokve.
Međutim, u višenedeljnoj studiji kod 83 osobe sa povišenim tzv.lošim holesterolom, koje su svakodnevno konzumirale nekoliko svežih smokava, nije bilo promena u nivou ukupnog holesterola.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)