PRIRODNA ZAMENA ZA ASPIRIN PO RECEPTU SRPSKOG TRAVARA Ublažava bol, upale, a leči dijabetes i razređuje krv
Plavi i ljubičasti pigmenti, koji podižu nivo vitamina C u organizmu, smanjuju lomljivost kapilara, neutrališu slobodne radikale, sprečavaju uništavanje kolagena, štite vodene i masne delove mozga od oštećenja
Borovnicu treba redovno jesti jer je prirodni aspirin, koji ublažava bol, razređuje krv i sprečava upale, priča Zoran Jelenković, ekonomista i travar, koji se više od 30 godina bavi sakupljanjem i proučavanjem lekovitog bilja.
Evo šta sve borovnice sadrže:
- Plavi i ljubičasti pigmenti, koji podižu nivo vitamina C u organizmu, smanjuju lomljivost kapilara, neutrališu slobodne radikale, sprečavaju uništavanje kolagena, štite vodene i masne delove mozga od oštećenja. Naučnici veruju da borovnice mogu usporiti proces gubitka pamćenja izazvanog godinama i opadanjem motoričkih sposobnosti.
– Vitamini C, E, B2 i B3. Vitamin B3 pomaže radu digestivnog trakta, doprinosi zdravlju kože, nervnih ćelija, krvnih sudova i snižava štetni holesterol (LDL) i trigliceride, a povećava dobar holesterol (HDL). – katehin, koji aktivira gen za sagorevanje masti u masnim ćelijama stomaka. Prema istraživanju Univerziteta Tufts, redovno uzimanje katehina povećava gubitak masti na stomaku za 77 procenata.
– Velike količine kvercetina, koji smanjuje rizik od alergija. – Gvožđe, magnezijum, mangan i kalijum.
Čaj leči dijabetes
Čaj od borovnice je odličan za dijabetičare, objašnjava Zoran. Pravi se od osušenih vrhova mladih grana u cvetu, a na njima ima smole.
Grane se suše na promaji, na tamnom mestu, a proces traje 15 dana. Osušeni plodovi borovnice zadržavaju sva svoja sveža svojstva ako se proces sušenja odvija pravilno, odnosno na temperaturi do 40 stepeni.
Zamrznuta je jednako dobra, a da bi se očuvala svojstva ne sme se duboko zamrznuti. Kada se ovako čuva, zdrava je i u kolačima i pitama.
BONUS VIDEO