PRAVILNA ISHRANA ČUVA MOZAK Hrana za bolje pamćenje
Pravilnom ishranom negujemo funkcionalnost mozga, podstičemo bolju koncentraciju i memoriju
Unesite proteine iz biljnih izvora i ribe, a zdrave masti iz maslinovog, lanenog i bundevinog ulja. Istraživanja pokazuju da je ovo najbolja hrana za mozak:
Foto: Shutterstock
* Zeleno lisnato povrće - kelj, spanać, blitva, zelena salata i brokoli bogati su hranljivim sastojcima zdravim za mozak. Istraživanja sugerišu da ova hrana može da uspori kognitivni pad.
Foto: Shutterstock
* Masna riba i nerafinisana ulja - pokušajte da jedete ribu najmanje tri puta nedeljno: losos, bakalar, orada, skuša, ostrige, kozice, konzervirana tuna. Ako niste ljubitelj ribe, konsultujte se sa lekarom o uzimanju hrane bogate omega-3 kiselinama: seme lana, avokado, orasi, čija seme.
Foto: Shutterstock
* Kurkuma - kurkumin je povezan sa poboljšanjem pamćenja kod osoba obolelih od Alchajmerove bolesti, ublažava depresiju, pojačava serotonin i dopamine koji poboljšavaju raspoloženje. Jedna studija otkrila je da je kurkumin tokom šest nedelja poboljšao simptome depresije jednako kao i antidepresiv.
* Crveno voće - studija koju su uradili istraživači sa Harvard's Brigham, otkrila je da su žene koje su svake nedelje konzumirale dve ili više porcija jagoda i borovnica odložile probleme s pamćenjem i do dve i po godine.
Foto: Shutterstock
* Jaja - dve studije su otkrile da je veći unos holina povezan sa boljom memorijom i mentalnom funkcijom. Vitamini B mogu da uspore opadanje mentalnih funkcija kod starijih osoba.
Foto: Shutterstock
* Orašasti plodovi - orasi sadrže puno omega-3 masnih kiselina. Dijeta bogata ALA i drugim omega-3 masnim kiselinama reguliše krvni pritisak i čisti arterije. To je dobro i za srce i za mozak.