NIJE ZA SVAKOGA Mislite da je zdrav doručak, a on uništava creva, izaziva upale i goji
Takva hrana sadrži malo korisnih vlakana i puno skroba koji, kad dospe u stomak, pretvara se u šećer
Za ove žitarice svi veruju da su najbolja opcija za doručak, ali to nije potpuna istina. Sve zavisi od količine i grupe ljudi koja ih jede, a evo u čemu je razlika.
Ovas, odnosno kaša od ovih žitarica, svrstava se u jedne od najzdarvijih opcija za doručak, ali stručnjaci napominju da ova hrana nije za svakoga. Iako generalno pogoduje organizmu i pomaže probavu i podstiče metabolizam, ova namirnica se ne preporučuje baš svakome.
Gastroenterolog Natalija Sljunjaeva istakla je da je ovsena kaša izuzetno kalorična i da se nikako ne preporučuje osobama koje su gojazne.
Osim toga, ovu žitaricu ne smeju da jedu oni koji boluju od celijakije, odnosno koji su intolerantni na gluten, a u njenom sastavu se nalazi i teško svarljiva supstanca prolamin. Ona podstiče upale u gornjem delu gastrointestinalnog trakta.
"Instant pahuljice su posebno štetne za probavni trakt. Takva hrana sadrži malo korisnih vlakana i puno skroba koji, kad dospe u stomak, pretvara se u šećer. Posledica je skok glukoze u krvi i taloženje masnih naslaga", kaže gastroenterolog.
Ovsene pahuljice takođe ne bi trebalo da jedu osobe koje imaju problema sa bubrezima.
BONUS VIDEO