SPAS ZA LJUDE KOJI BOLUJU OD HIPERTENZIJE Ovih devet namirnica pomažu u snižavanju krvnog pritiska
Visok krvni pritisak spada u najčešće bolesti današnjice koja sa sobom nosi opasnost od infarkta i moždanog udara.
U pitanju je podmukla, tiha i nepredividiva bolest koja je jedan od najvećih izazivača smrti širom sveta.
Doktori često propisuju lekove za snižavanje krvnog pritiska, međutim, promene načina ishrane i života uopšte, mogu i te kako da pomognu kod smanjenju rizika od srčanih oboljenja.
Zdrava ishrana je neophodna za pacijente koji boluju od hipretenzije, kao i za održavanje optimalnog nivoa, a istraživanja su pokazala da određene namirnice, posebno one sa visokim sadržajem hranljivih materija poput kalijuma i magnezijuma, snižavaju nivo krvnog pritiska.
Citrusno voće
Citrusno voće, uključujući grejpfrut, pomorandže i limun, može imati moćne efekte na snižavanje krvnog pritiska.
Oni su prepuni vitamina, minerala i biljnih jedinjenja koja mogu pomoći u održavanju zdravlja srca smanjujući faktore rizika od srčanih oboljenja kao što je hipertenzija.
Losos i druge masne ribe
Masna riba je odličan izvor omega-3 masti, koje imaju važne prednosti za zdravlje srca.
Ove masti mogu pomoći u snižavanju nivoa krvnog pritiska smanjenjem upale i nivoa jedinjenja koja sužavaju krvne sudove zvanih oksilipini.
Istraživanja su povezala veći unos masne ribe bogate omega-3 sa smanjenjem krvnog pritiska.
Seme bundeve
Seme bundeve je hranljivo blago.
To je koncentrisani izvor hranljivih materija važnih za kontrolu krvnog pritiska, uključujući magnezijum, kalijum i arginin.
Bobice
Bobičasto voće je bogato antioksidansima, uključujući antocijanine, pigmente koji bobicama daju crvenu boju.
Pokazalo se da antocijanini povećavaju nivo azotnog oksida u krvi i smanjuju proizvodnju molekula koji sužavaju krvne sudove, a to može pomoći u snižavanju krvnog pritiska.
Stoga, jedite kupine, maline i jagode.
Pistaći
Pistaći su izuzetno ukusni i zdravi, a sadrže i veliki broj hranljivih materija neophodnih za zdravlje srca i regulisanje krvnog pritiska, uključujući kalijum.
Šargarepa
Hrskava, slatka i hranljiva, šargarepa je osnovno povrće u ishrani mnogih ljudi.
Vrvi od fenolnih jedinjenja, kao što su hlorogenska p-kumarinska i kafeinska kiselina, koje pomažu u opuštanju krvnih sudova i smanjenju upale, što dovodi do snižavanja krvnog pritiska.
Jogurt
Pun je hranljivih sastojaka i minerala, uključujući kalijum i kalcijum, koji pomažu u regulisanju krvnog pritiska.
Celer
Ovo niskokalorično povrće povrće sadrži jedinjenja- ftalide, koji opuštaju krvne sudove i snižavaju krvni pritisak.
BONUS VIDEO:
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)