Sačuvajte zdravlje očiju: Četiri vitamina neophodna za dobar vid
Ishrana je ključ
Vitamini A, C i E , kao i neki minerali neophodni su za održavanje zdravlja očiju. Vitamini B grupe i neke hranljive materije takođe mogu igrati važnu ulogu u očuvanju dobrog vida. Nedostaci određenih vitamina mogu povećati rizik od nekih stanja oka, kao što su katarakta, glaukom i makularna degeneracija. Istraživanja sugerišu da neki vitaminski i mineralni suplementi mogu pomoći u zaštiti od ovih stanja ili usporiti njihov razvoj.
Vitamini, a posebno vitamin A najvažniji je za dobar vid
Vitamin A je od suštinskog značaja za dobar vid. To je komponenta proteina rodopsina, koji omogućava oku da vidi u uslovima slabog osvetljenja. Prema Američkoj akademiji za oftalmologiju, nedostatak vitamina A može dovesti do noćnog slepila. Vitamin A takođe podržava funkciju rožnjače, koja je zaštitni spoljni sloj oka. Osoba kojoj nedostaje vitamin A može otkriti da njene oči proizvode malo vlažnosti.
Beta karoten je primarni izvor vitamina A u ljudskoj ishrani. On je vrsta biljnog pigmenta koji se zove karotenoid koji postoji u obojenom voću i povrću, uglavnom crvenom i narandžastom. Hrana koja obiluje vitaminom A je batat ili slatki krompir, šargarepa, crvena paprika i bundeva.
Vitamin E je moćan antioksidans
Alfa tokoferol je oblik vitamina E koji ima posebno moćna antioksidativna svojstva. Antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, koji oštećuju tkiva u celom telu. Ponekad slobodni radikali mogu oštetiti proteine u oku. Ovo oštećenje može dovesti do razvoja katarakte. Meta-analize iz 2015. su zaključile da visok unos vitamina E, bilo kroz ishranu ili suplemente, može smanjiti rizik od razvoja katarakte. Hrana bogata vitaminom E uključuje: bademe, suncokret,kikiriki, suncokretovo ulje,ulje soje, kukuruz i pšenične klice, špargla.
Vitamin C sprečava pojavu nekih bolesti oka
Vitamin C igra važnu ulogu u samom oku, štiteći ga od oštećenja UV zracima. Dok se koncentracija vitamina C u očima smanjuje sa godinama, ishrana i suplementi mogu da se suprotstave tome. Vitamin C takođe pomaže u zaštiti od oksidativnog oštećenja. Oksidativno oštećenje je ključni faktor kod dve najčešće katarakte povezane sa starenjem: kortikalne i nuklearne katarakte. Kortikalna katarakta se razvija na ivicama sočiva, dok se nuklearna katarakta javlja duboko u njihovom centru.
Studija, koja je trajala 10 godina, istraživala je različite faktore koji mogu pomoći u sprečavanju razvoja nuklearne katarakte. Studija je uključivala više od 1.000 parova ženskih blizanaca. Na kraju perioda istrraživanja, učesnici koji su konzumirali više vitamina C pokazali su smanjenje rizika od progresije katarakte za 33 odsto. Namirnice koje sadrže visok nivo vitamina C su pomorandže, sok od pomorandže, brokoli, prokelj, kupine, sok od grejpfruta…
Vitamini B grupe utiču na razvoj glaukoma
Studija iz 2018. godine u Južnoj Koreji otkrila je vezu između smanjenog unosa vitamina B3 (niacina) i glaukoma. Kod ljudi sa glaukomom, nakupljanje tečnosti u oku vrši pritisak na optički nerv. Vremenom, ovo može oštetiti nerv, što dovodi do gubitka vida. Studija iz 2020. takođe je otkrila da suplementti vitamina B1 i mekobalamina mogu smanjiti simptome bolesti suvog oka.
Namirnice koje sadrže visok nivo različitih vitamina B su:
Vitamina B1 (tiamin) ima u pasulju, sočivu, svinjetini, ribi, grašaku, jogurtu, dok se vitamin B2 (riboflavin) nalazi u govedini, zobi, jogurtu, mleku, školjkama, pečurkma, lapo i bademima. Vitamin B3 (niacin) najviše je konventrisan u goveđoj džigerici, piletini, lososu i tunjevini, smeđem i belom pirinaču, kao i kikirikiju. Leblebija, tamno lisnato zelje, živina, goveđa džigerica, losos i tunjevina imaju najviše vitamina B6. Vitamin B9 (folna kiselina) nalazi se u lisnatom povrću, kikirikiju, pasulju, plodovima mora, semenkama suncokreta i jajima, dok vitamin B12 (kobalamin) najviše sadrži riba, jetra, crveno meso, živina i jaja.