Imate problem sa probavom? Domaće lanene pločice su pravi spas

alo.rs/eklinika/Lj.Č. | Žena 11.09.2022 12:30

Lako se prave

Foto: Shutterstock

Lanene pločice imaju visoku nutritivnu vrednost. Razlog njihovih brojnih zdravstvenih prednosti prvenstveno je izuzetno hranljiv sastav semena lana. Ako su uz to pravljene od integralnog i bezglutenskog brašna, jasno je da imamo zdravu, pristupačnu opciju koju možemo da koristimo u različitim varijantama.

Istraživanja kažu da visok sadržaj lana može da pomogne u snižavanju nivoa holesterola i prevenciji kardiovaskularnih oboljenja. Takođe, lanene pločice se preporučuju osobama sa dijabetesom zbog sposobnosti da utiču na insulin i stabilizuju nivoe šećera u krvi. Omega-3 masne kiseline su potrebne za dobro kognitivno zdravlje i bolju funkciju mozga.

Lan spada u antiinflamatorne namirnice, koje smanjuju upalne procese. Zanimljivo je da su studije pokazale da može da utiče na valunge, neprijatnu i stresnu prateću pojavu menopauze. Ova namirnica je korisna i za zdravlje naše kože jer pomaže kod akni, ekcema i suve kože koja se peruta. Jak imunitet je jedan od preduslova za smanjenje rizika od malignih bolesti. Kako lan doprinosi održavanju dobre ravnoteže bakterija u našoj crevnoj flori, veza sa imunitetom je direktna.

Lanene pločice se prave relativno lako, teško mogu da „ne uspeju“ i da nešto uradimo pogrešno u pripremi.

Recept za lanene pločice sa heljdom

Potrebno:

  • integralno pšenično brašno (200 grama)
  • heljdino brašno (100 grama)
  • ražano brašno (150 grama)
  • graham brašno (150 grama)
  • mekinje (50 grama)
  • susam (50 grama)
  • suncokret (30 grama)
  • laneno seme (50 grama)
  • kašičica susamovog putera
  • himalajska so
  • maslinovo ulje (2 decilitra)
  • jogurt (1 decilitar)
  • pola kašičice sode bikarbone.

Priprema:

Potrebno je dobro pomešati sve vrste brašna. Zatim dodajte so i sodu bikarbonu, pa postepeno i druge sastojke. Voda koju dolivate treba da bude mlaka, i uz ravnomerno dodavanje umesite testo. Podelite na tri dela i pokrijte suvom pamučnom krpom. Testo tako stoji desetak minuta. Potom ga razvucite oklagijom i isecite u pravougaone oblike veličine po izboru. Pleh ili tepsiju premažite uljem, pa ređajte pločice spremne za pečenje. Peku se desetak minuta, a čuvaju u celofanu.

Expand player
Pogledajte više