STOMATOLOZI POTVRDILI Karijes izazivaju i namirnice koje su na svakodnevnom meniju
Određena hrana i dijetetske navike mogu poremetiti naše napore da nam osmeh ostane lep i, što je još važnije, zdrav. Dok stomatolozi mogu pomoći našim zubima da ojačaju plombama, ove popravke možete sprečiti fokusiranjem na oralnu negu kod kuće, a to uključuje uravnoteženu ishranu i male trikove pri konzumaciji čak i sasvim zdravih namirnica. Neke stavke na ovoj listi izgledaju sasvim nevino, ali stručnjaci kažu da vremenom kvare i nagrizaju zube. Evo kako da smanjite štetu.
Limun upropašćava gleđ
Možda cedite kiseli sok ovog voća u pića koja pijete svaki dan. A znate li da kisela priroda limuna može dovesti do erozije zubne gleđi, što rezultira karijesom i omogućava plaku u ustima da izazove probleme? Ako u svom piću morate imati krišku limuna, potrudite se da piće bar ne bude slatko, jer kombinacija šećera i kiseline može izazvati značajnu štetu.
Vino samo sa sirom
Čuli ste da zubi mogu da se oboje od crvenog vina koje čini zube lepljivim, ali možda bi više trebalo da se zabrinete zbog štete koju nanosi ispod površine. Vino ima nizak pH nivo zbog kiseline koja se prirodno nalazi u ovom piću. Naravno, ne morate odustati od vina, samo se pobrinite da pojedete nešto sa većim nivoom pH kako biste suzbili kiselost. Trebalo bi da sve bude u redu ako jedete puno sira uz čašu vina, jer je to efikasna kombinacija za neutralisanje kiselosti u ustima i na zubima.
Zubi ne vole sirće
Da biste nešto ukiselili, moraćete da koristite sirće, a zubi ga ne vole. Konzumiranje krastavčića više od jednom dnevno povećalo je šanse za problem sa zubima za oko 85 odsto. Zato jedite ukiseljene namirnice s onima koje sadrže manje kiseline, poput jaja ili sira, i isperite usta vodom posle obroka. Takođe, sačekajte 30 minuta pre nego što operete zube nakon konzumiranja nečeg kiselog, jer ako ih odmah operete, ubrizgavate kiselinu u zube, što može dovesti do većeg trošenja gleđi.
Kikiriki i badem lome bez milosti
Čvrstoća ovih grickalica može vremenom uzrokovati probleme sa spoljnje strane zuba, a često može biti i uzrok lomljenja. Kao i u ostalim namirnicama slične strukture, orašaste plodove treba jesti u malim količinama i žvakati polako i pažljivo. Ako odlučite da grickate tvrđu hranu, obavezno je prvo zagrejte na sobnu temperaturu.
Podmukla šargarepa
Ovo inače zdravo povrće odličan je primer podmuklog napada na one koji se bore sa zdravljem zuba. Čvrstoća šargarepe u kombinaciji sa navikom da je snažno i brzo grizemo može uzrokovati lomljenje zuba. Zato šargarepicu narendajte pa navalite.
Mikropukotine od leda
Možda izgleda kao bezazlena navika, ali zubi nisu stvoreni da žvaću teže stvari od hrane - uključujući led. Led može dovesti do mikropukotina koje se stvaraju unutar zuba, a ti mali površinski problemi mogu se proširiti u veće pukotine. To je problematično kada postane navika, posebno ako to radite nesvesno. Prosto, ne žvaćite led!
BONUS VIDEO
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)